Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πέτρος Σιούσιουρας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Το σχέδιο των Ρώσων – Μία προφητική συνέντευξη

Ο Πέτρος Σιούσιουρας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών μιλάει στον Λάμπρο Καλαρρύτη, και την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr, για το χρονικό μίας προαναγγελθείσσας εισβολής. Της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τη σημασία της, για την Ελλάδα και τις ολέθριες επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, για την Τουρκία.

Ο Πέτρος Σιούσιουρας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών μιλάει στον Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr,  για το χρονικό μίας προαναγγελθείσσας εισβολής. Της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την πορεία του Πούτιν προς τις θερμές θάλασσες και τις ολέθριες επιπτώσεις για την Τουρκία. Ένα γεγονός, που για το ελληνικό στοιχείο στην Μαριούπολη και συνολικά την Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικά ευνοϊκό.

Πρέπει να σημειωθεί, πως η εκπομπή γυρίστηκε, πριν από την Εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ήταν θέμα χρόνου και προαποφασισμένη η κίνηση Πούτιν

Ο Πούτιν θέλει να ενώσει τη δική του ενδοχώρα με την Κριμαία, με ρωσόφωνες κυρίως περιοχές. Το περιμέναμε αυτό. Όχι βέβαια σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το προχώρησε με πολύ φυσικό τρόπο και χωρίς να υπάρξει αντίδραση, ή αντίσταση.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ας κρατήσουμε τις αναφορές Πούτιν σε Μαριούπολη και Οδησσό…

Μίλησε πολύ για τις πόλεις αυτές, Ανέφερε σφαγές. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Οι παραπομπές Πούτιν στην Τσαρική Ρωσία…

Η Τουρκία, πέραν από το διεθνές δίκαιο, που δυστυχώς είναι σκληρό ότι δεν εφαρμόζεται. Αυτό που θα εισπράξει η Τουρκία από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, είναι θετικό για εμάς.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία είναι ψηφίδα – Το Ανατολικό  Ζήτημα έχει ανοίξει ξανά

Δεν είναι μόνο Ουκρανικό ζήτημα, είναι Ανατολικό Ζήτημα. Ο Πούτιν έχει πολύ μεγάλες βλέψεις. Οι Ρώσοι ανέκαθεν είχαν βλέψεις για πρόσβαση στη θάλασσα.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Θα μπορούσε να επικαλεστεί ο Πούτιν την προστασία της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη…;

Η Μολδαβία έχει δηλώσει πως θα πάει σε μόνιμη ουδετερότητα. Παρενθετικά κρατείστε το αυτό. Ο Πούτιν τώρα, αν δεν πάρει όλη την Ουκρανία, που μπορεί να την πάρει, θα ενώσει ρωσικά εδάφη με την Μαριούπολη, για να κατέβει προς τη θάλασσα. Στη Μαριούπολη ζουν 120.000 Έλληνες. Εκεί λοιπόν δεδομένου, ότι ήδη έχει γίνει μια σφαγή στη Μαριούπολη και το γεγονός ότι Μαριούπολη είναι φυσικό λιμάνι, είναι στοιχεία κλειδιά. Και κοντά στο Ντόνετσκ. Ο Πούτιν θα μπει πιστεύω στην Μαριούπολη. Στόχος του, ήταν ανέκαθεν οι θερμές θάλασσες. Και το ελληνικό στοιχείο παίζει ρόλο. Είναι φιλικά προσκείμενο στη Ρωσία. Όσο κερδίζουν οι Ρώσοι, χάνουν οι Τούρκοι.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Η Τουρκία στο στόχαστρο του Πούτιν;

Η Ρωσία μέσα από αυτή την εξέλιξη, θα δυναμώσει τόσο πολύ, ώστε εκ των πραγμάτων και χωρίς να το θέλουν εξαρχής θα στραφούν στην “αγκαλιά” της Αμερικής.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ο Πούτιν θα φθάσει στο Κίεβο

Τα στρατεύματα του Πούτιν, βλέπω να φτάνουν Κίεβο. Οι διπλωμάτες της Ρωσίας, έχουν ήδη φύγει από το Κίεβο. Υπάρχει μία τεράστια δυναμική, για το πού θα φτάσει.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ο Πούτιν θα κάνει την Ουκρανία περίκλειστο κράτος…

Σιγά – σιγά ο Πούτιν θα κατέβει στις θερμές θάλασσες. Η ιστορία εξελίσσεται. Θα κάνει την Ουκρανία περίκλειστο κράτος. Με πιθανή πρωτεύουσα το Κίεβο. Ένα κράτος απόλυτα ελεγχόμενο από τη Ρωσία. Και ας μην ξεχνάμε, πως ο Πούτιν δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψει να συνορεύει η Ρωσία με νατοϊκό κράτος. Ο Ζελένσκι τελειώνει. Σύντομα βλέπω εκλογές στην Τουρκία και εγκαθίδρυση ενός φιλορωσικού καθεστώτος. Με την συνένωση στη φάση εκείνη να γίνεται κάπως πιο “γλυκά”, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διπλωματία, αυτός ο όρος.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ο Πούτιν καθιστά την Τουρκία ευάλωτη

Ο Ερντογάν καταρρέει. Η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Ήδη την έχει καταστήσει ευάλωτη. Η Τουρκία θα διαλυθεί. Το ζήτημα της Ουκρανίας, θα το ξαναπώ, δεν είναι Ουκρανία. Είναι η απαρχή του Ανατολικού Ζητήματος. Ίσως η Ουκρανία συμπαρασύρει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν, που θα βλέπει πια την έξοδό του, στις θερμές θάλασσες. Πράγμα το οποίο θα το δούμε πολύ στενά, όταν δούμε πλοία ρώσικα, να θέλουν να διαπερράσουν τον Βόσπορο και να εγκλωβίζονται.

Πέτρος Σιούσιουρας στο pagenews.gr: Ο Πούτιν αλλάζει τη γεωγραφία  στον Εύξεινο Πόντο

Εκεί τώρα οι Τούρκοι για να δείξουν το καλό τους πρόσωπο στους Αμερικανούς, ίσως κλείσουν τα στενά, έναντι των Ρώσων. Πέφτοντας έτσι στην παγίδα της συμμαχίας με την Αμερική. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δίνεται το έναυσμα το μεγάλο στους Ρώσους, να πάρουν την Κωνσταντινούπολη, επειδή ο Ερντογάν θα έχει κλείσει τα στενά. Θα είναι ένας πόλεμος άνευ προηγουμένου.