Ελλάδα

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 23χρονου Αμερικανού στο Λαγανά

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 23χρονου Αμερικανού στο Λαγανά
Η απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις καθυστερήσεις.

Ξεκίνησε το πρωί η δίκη σε δεύτερο βαθμό, για την δολοφονία του Μπακάρι Χέντερσον, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το καλοκαίρι του 2017, στον Λαγανά της Ζακύνθου. Η δίκη ξεκινά εκ νέου, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας, καθώς η ποινή που επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό, θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αντίστοιχη του αδικήματος που συγκλόνισε την κοινωνία της Ζακύνθου.

Πριν από τη δίκη, ομόφωνη ήταν η απόφαση για απαλλαγή από τις κατηγορίες για τον Πατρινό μπάρμαν, σύμφωνα με το pelop.gr. Και αυτό, καθώς το δικαστήριο δεν συμφώνησε με την έφεση του εισαγγελέα για την περίπτωσή του. Σύμφωνα με την ertnews.gr, εξετάστηκαν από το προεδρείο, κάποια προδικαστικά ζητήματα που έθεσε η υπεράσπιση, με σημαντικότερο το αίτημα να ακυρωθεί η έφεση του Εισαγγελέα για επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Το αίτημα απορρίφθηκε από το προεδρείο για τρεις από τους κατηγορούμενους και έγινε δεκτό για τον πατρινό μπάρμαν, ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι ποινές κάθειρξης που είχε επιβάλλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πάτρας κυμαίνονταν από 5 έως 15 έτη, με αποτέλεσμα σήμερα μόνο ένας από τους επτά κατηγορούμενους να παραμένει στη φυλακή.

Στη δίκη παρευρίσκονται οι γονείς του Μπακαρί Χέντερσον. Σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις καθυστερήσεις

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις τελευταίες αναφορές στις καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και τις αναφορές στη συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Καμάλα Χάρις και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης της δολοφονίας του Αμερικανού νεαρού Μπακαρί Χέντερσον, που είχε διαπραχθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον χρόνια, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει, σε ανακοίνωση της, πως είναι άδικο να χρεώνονται σε δικαστές και εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και η ολιγωρία της Πολιτείας.

Επιπλέον, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι «ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

«Σε απάντηση σειράς αναφορών Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων αλλά και κακοπροαίρετα τοποθετούμενων δημοσιευμάτων για το ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ενόψει εκδίκασης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: ο εύλογος χρόνος της απονομής της Δικαιοσύνης ως αναγκαίο στοιχείο της ποιότητας του δικαιοδοτικού συστήματος αποτελεί μόνιμη έννοια και κεντρικό στόχο όλων των δικαστικών λειτουργών. Άλλωστε η ύπαρξη ενός γρήγορου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης θα ωφελούσε εκτός από το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς. Για το λόγο αυτό οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται με υπερένταση των δυνάμεών τους υπό συνθήκες αδιανόητες για άλλους ευρωπαίους συναδέλφους μας και ταυτόχρονα η Ένωσή μας έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων που στοχεύουν ειδικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της δυνατότητας δικονομικών καταχρήσεων (δικαστική διαμεσολάβηση, δικαστική αστυνομία, ηλεκτρονική υποστήριξη, ουσιαστικό σωφρονιστικό σύστημα), η υλοποίηση των οποίων καθυστερεί. Θεωρούμε άδικο και ατελέσφορο να χρεώνονται σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι διαχρονικές ελλείψεις και η ολιγωρία της Πολιτείας, καθώς η απουσία αυτοκριτικής και η μετάθεση ευθυνών απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσα ορατής βελτίωσης προς όφελος όλων.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ορθή απονομή Δικαιοσύνης δεν είναι στόχος που μπορεί να μένει σε επίπεδο διακηρυκτικό αλλά προϋποθέτει την αποχή κρατικών αξιωματούχων από οποιαδήποτε παρέμβαση, νουθεσία ή διαμαρτυρία επί συγκεκριμένης υπόθεσης η οποία μάλιστα τυχαίνει να εκδικάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο αρμόδιο Δικαστήριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments