Πολιτική

Ουκρανία – Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι κυρώσεις των 27 στη Ρωσία

Ουκρανία – Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι κυρώσεις των 27 στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Σε ένα τέταρτο της ώρα οι 27 ενέκριναν το κείμενο συμπερασμάτων για τα επιπλέον μέτρα που θα επιβληθούν με τη μορφή κυρώσεων στη Ρωσία, ως αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία

Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να εγκρίνουν το κείμενο συμπερασμάτων κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Βάσει του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους του.

Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Σημειώνεται ότι η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας – ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός – να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Όσον αφορά την αντίδραση στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνεται, «συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος». Το Συμβούλιο ζητά επίσης «την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος, «επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Η Ε.Ε., όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της G7, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments