Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλείνει τον Βόσπορο για τα ρωσικά πολεμικά η Τουρκία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλείνει τον Βόσπορο για τα ρωσικά πολεμικά η Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyet.com.tr

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε μέσω Twitter τον Ερντογάν για την απόφασή του να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τον Βόσπορο

Μετά την αρχική άρνηση της Τουρκίας στο ουκρανικό αίτημα, τελικά μέσω του προέδρου Ζελένσκι έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα “μπλοκάρει” τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Βόσπορο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Ζελένσκι έγραψε ότι ευχαριστεί τον Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για τη στήριξη που παρέχει και ότι η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών από τα στενά είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας του είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Σχολιάζοντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι “θεωρούμε απαράδεκτη τη απόφαση της Ρωσίας” και την κάλεσε να σταματήσει τον πόλεμο.

Η Ουκρανία είχε κάνει αίτημα από την Τουρκία να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε δημοσιογράφους ότι «Μόνο αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αρμόδιοι μελετούν το θέμα μετά το επίσημο αίτημα της Ουκρανίας και τόνισε ότι τα άρθρα είναι αρκετά σαφή και ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Σύμβαση του Μοντρέ χωρίς δισταγμό, όπως μέχρι σήμερα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ακόμη και τα Στενά να κλείσουν η Ρωσία έχει δικαίωμα με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ να ζητήσει την επιστροφή των πλοίων της στη βάση τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments