Nέα της αγοράς

Shell: Αποχωρεί από όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα στη Ρωσία

Shell: Αποχωρεί από όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα στη Ρωσία
Shell: Καταγγέλλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την πλήρη αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία ανακοίνωσε η Shell, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις. Η αποεπένδυση από τη Ρωσία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της σε μεγάλο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η απόφαση έρχεται μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, μια κίνηση της οποίας το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποεπένδυση

Η Shell θα εγκαταλείψει το εμβληματικό εργοστάσιο LNG Sakhalin 2 στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ο οποίος και το διαχειρίζεται. Σχεδιάζει επίσης να τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό Nord Stream, στη χρηματοδότηση του οποίου συνέβαλε συμμετέχοντας σε κοινοπραξία εταιρειών.

Η Shell θα αποχωρήσει επίσης από τη Salym Petroleum Development, μια ακόμη κοινοπραξία με την Gazprom. Το 2021, η κοινοπραξία Salym και το εργοστάσιο Sakhalin 2 εισέφεραν στην εταιρεία 700 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη.

«Είμαστε συγκλονισμένοι»

Η Shell δήλωσε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τα κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει στη Ρωσία θα οδηγήσει σε ζημίες. Στα τέλη του 2021, η εταιρεία διέθετε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις εν λόγω επιχειρήσεις στη Ρωσία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία, την οποίαν και καταγγέλλουμε, η οποία οφείλεται σε μια παράλογη στρατιωτική επίθεση που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments