Διεθνή

Μαριούπολη: Πυρά στο ελληνικό κομβόι – Συγκλονιστικές περιγραφές Ελλήνων δημοσιογράφων

Μαριούπολη: Πυρά στο ελληνικό κομβόι – Συγκλονιστικές περιγραφές Ελλήνων δημοσιογράφων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στη Ζαπορίζια έφτασε το κομβόι των Ελλήνων - Συγκλονιστικές οι περιγραφές των Ελλήνων απεσταλμένων δημοσιογράφων - Ανησυχία μετά τις πληροφορίες για προβοκατόρικο χτύπημα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαφυγή των Ελλήνων από τη Μαριούπολη, καθώς όπως μεταδίδουν Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που εγκατέλειψαν την περιοχή, έχουν δεχθεί πυρά, ενώ την ίδια ώρα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες από ουκρανικές πηγές που κάνουν λόγο για προβοκάτσια με “όχημα” το ελληνικό κομβόι.

Σπύρος Μαζανίτης – Απεσταλμένος Αντ1

Ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 Σπύρος Μαζανίτης, αποκάλυψε ότι  το κομβόι των 66 ανθρώπων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη με τους περισσότερους από αυτούς να είναι Έλληνες. Στο δρόμο όμως, έχουν προστεθεί πολλοί ακόμα, με τον αριθμό των οχημάτων να ξεπερνά πλέον τα 40. Μάλιστα, σε σημείο της διαδρομής, τα οχήματα δέχθηκαν πυρά από τους Ρώσους.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

Όπως είπε, το κονβόι ξεκίνησε προς τα δυτικά και μετά το πρώτο μπλόκο Ουκρανών, προχώρησε προς το δεύτερο, που ήταν Ρώσων.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες. Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες» μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουν στο χωριό που πήγαιναν, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί. «Άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής, χτύπησαν δύο αυτοκίνητα , στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε.

Ερωτηθείς για το πόσες ώρες θα κάνουν να φτάσουν στη Μολδαβία, είπε πως «αν μπορέσουμε να εφοδιάσουμε, θα προχωρήσουμε, αν δε βρούμε θα μείνουμε σε κάποιο χωριό. Μιλάμε για μέρες ταξιδιού, για να φτάσουμε στη Μολδαβία και με απαγόρευση της κυκλοφορίας», θα χρειαστούν μέρες.

 

Σωτήρης Δανέζης – Open Tv

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη για το Open, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν».

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κομβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί: «Tα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης.

Το κομβόι θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το υπουεργείο Εξωτερικών για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

Ανησυχία για προβοκατόρικο χτύπημα

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν όσα μεταφέρει ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος και ανταποκριτής στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί – όπως αναφέρει – προειδοποιούν ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια telegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας κι όπως αναφέρει “Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments