Διεθνή

Ουκρανία: Μνήμες Τσέρνομπιλ ξύπνησε η όγδοη νύχτα του πολέμου

Ουκρανία: Μνήμες Τσέρνομπιλ ξύπνησε η όγδοη νύχτα του πολέμου
Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε την περιοχή Ζαπορίζια με τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου να τυλιχτεί στις φλόγες.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για την Ουκρανία και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο ρωσικός στρατός χτύπησε πυρηνικό εργοστάσιο. Μάλιστα, ο Ζελένσκι σε μήνυμα του έκανε λόγο για πυρηνική τρομοκρατία των Ρώσων. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κινητοποιηθούν, ξυπνώντας μνήμες Τσερνόμπιλ. Το ευτύχημα, πάντως, είναι ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα, όπως διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Πυρά ρωσικού στρατού κατά του εργοστασίου

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 03:00 της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές. Τόνισε ότι έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά και προειδοποίησε ότι, εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Ουκρανίας, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονταν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε στη συνέχεια.

Άλλες πληροφορίες, και συγκεκριμένα ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ, ανέφερε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό και στη συνέχεια «εκδηλώθηκε πυρκαγιά». Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Ευτύχημα ότι δεν υπήρξε διαρροή

Μετά την αρχική «παγωμάρα» και τον φόβο περί αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας, οι υπεύθυνοι του ουκρανικού πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια καθησύχασαν λέγοντας πως δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα και η φωτιά ξέσπασε σε κτίριο εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης. Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24 ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter. Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έθεσε το Κέντρο Συμβάντων και Έκτακτης Ανάγκης σε «πλήρη λειτουργία 24/7» λόγω της «σοβαρής κατάστασης» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανέφερε η υπηρεσία στο Twitter. Η υπηρεσία βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές σχετικά με τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Έκτακτο τηλεφώνημα στον Μπάιντεν

Μάλιστα, τηλεφώνησε και στον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν προέτρεψε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο.

Ο Μπάιντεν μίλησε, επίσης, με τον υφυπουργό πυρηνικής ασφάλειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και τον επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) για να λάβει ενημέρωση για την κατάσταση στο εργοστάσιο.

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά

Τα πληρώματα της πυροσβεστικής κατάφεραν, το πρωί της Παρασκευής, να εισέλθουν στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, και λίγο μετά τις 6:00 κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

«Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments