Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη εκπέμπει SOS – Ανοίξτε ανθρωπιστικό διάδρομο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη εκπέμπει SOS – Ανοίξτε ανθρωπιστικό διάδρομο
Δραματική έκκληση του δημάρχου της Μαριούπολης να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν ορισμένοι από τις 400.000 κατοίκων - Στη Μολδαβία πέρασε το κομβόι των Ελλήνων μετά από ένα θρίλερ πολλών ωρών εν μέσω πυρών

Τις δραματικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι στη Μαριούπολη αποτυπώνει η δραματική έκκληση δημάρχου Βαντίμ Μποιτσένκο, ο οποίος σε μήνυμά του που μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης φωνάζει με απόγνωση: «Ανοίξτε ανθρωπιστικό διάδρομο».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πόλη της νότιας Ουκρανίας δεν έχει πλέον θέρμανση, νερό, ηλεκτρισμό, ενώ οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε να φάνε, αλλά ούτε και πρόσβαση σε φάρμακα.

Οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της. Ζητούν για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους.

Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Θυμίζουμε ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν έρθει σε συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται να μην έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ολοένα και περισσότεροι άμαχοι.

Ασφαλείς στη Μολδαβία οι Έλληνες

Με ασφάλεια πέρασε στη Μολδαβία το κομβόι της ελληνικής αποστολής που είχε στηθεί για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη, όπως ενημέρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», έγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Προηγήθηκαν ώρες αγωνίας και για το κομβόι με τους 82 Ελληνες, ανάμεσά τους μητέρες με παιδιά, δημοσιογράφοι και μέλη του Προξενείου, που εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών προσπαθούσαν χθες να φτάσουν στα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας.

Η δραματική επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, «Νόστος 3», οργανώθηκε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή (21 οχημάτων) με επικεφαλής τον πρέσβη, Φραγκίσκο Κωστελλένο, το πρωί της περασμένης Τετάρτης και μετά από μια διαδρομή-«θρίλερ», μια που δέχτηκαν πυρά, κατάφερε να φτάσει στη Ζαπορίζια, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, το βράδυ της ίδιας μέρας.

Χθες το πρωί, ξεκίνησε και πάλι με κατεύθυνση προς τα δυτικά, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με το φόβο τα αυτοκίνητα να μείνουν από καύσιμα, καθώς στην Ουκρανία επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός μόνο με 20 λίτρα.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό το συντονισμό του γενικού προξένου, Δημήτρη Δόχτση, πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρησης «Νόστος 1», για την απομάκρυνση Ελλήνων και Κυπρίων από το Κίεβο, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων έχει καταφέρει με συντονισμένες ενέργειες να απεγκλωβίσει δεκάδες Έλληνες πολίτες από περιοχές της Ουκρανίας, ενώ οι προξενικές Αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδησσό παραμένουν ενεργές, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα, τα προξενεία, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που μένουν ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments