Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλέξανδρος Δρίβας
Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ-ΕΕ

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ.

Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε ότι η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία το αντίτιμο για τη συσπείρωση ΝΑΤΟ -ΕΕ

Ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε: “Δεν έχω καλύτερο τρόπο να μιλήσω για αυτά τα θέματα, πέραν από το να παραθέσω το Θουκυδίδη, όσο κι αν είναι δηλαδή τσιτάτο και να είναι κλισέ. Έχουμε ένα γίγαντα παγκόσμιο διαχρονικό που είναι ο Θουκυδίδης ο οποίος να ξέρετε όταν έγραφε τα έργα του έλεγε “το παραδίδω κτήμα ες αεί”. Υπάρχει ο διάλογος των Μηλίων με τους Αθηναίους ο γνωστός που ουσιαστικά οι Αθηναίοι έλεγαν στους Μηλίους ότι η ουδετερότητα σας έχει να κάνει με την αδυναμία σας. Πρακτικά, αυτό που δεν κατάλαβε η Ουκρανία είναι ότι με τη στάση της, με το να είναι ανάμεσα σε δύο τεράστιες δυνάμεις έδινε το χώρο ώστε η Ουκρανία να γίνει η Μήλος των εποχών μας. Οι Ουκρανοί έπεσαν σε μια παγίδα που έπρεπε να την είχαν δει κατά τη γνώμη μου και σίγουρα μέσα σε ένα πόλεμο όλες οι διαστάσεις υπάρχουν, μέσα και σε αυτές είναι και η ηθική διάσταση, όμως η διεθνείς πολιτική όπως μας λέει ο ρεαλισμός τουλάχιστον και όπως τα βλέπουμε αυτή τη στιγμή, όμως ο ρεαλισμός δεν έχει να κάνει πολύ με την ηθική, δηλαδή έχει να κάνει κυρίως με συμφέροντα και έχει να κάνει κυρίως με στρατηγική και εδώ θα προσέθετα με στρατηγική πρόληψη. Θα έπρεπε όλοι σίγουρα όταν έχουμε έναν πόλεμο είναι όλοι χαμένοι για ένα και μόνο λόγο γιατί έχουμε αποτύχει να φέρουμε ισορροπία ισχύος. Σίγουρα φταίνε όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις….”.

Παράλληλα ο κ. Δρίβας σχολίασε: “Για αυτό πάντοτε η πολιτική και κυρίως η διεθνής πολιτική έχει πολύ μονξιά. Στο τέλος αυτός που αποφασίζει έχει τις ευθύνες. Θα μπορούσαν και εμάς ας βάλουμε ένα παράδειγμα, να μας πουν ότι την επόμενη μέρα θα μας κάνουν υπερδύναμη. Αν στεκόμασταν εμείς απέναντι σε έναν άνθρωπο, σε ένα κράτος το οποίο θα μας έλεγε θα σας κάνουμε υπερδύναμη το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτούμε ή να κάνουμε την εξής ερώτηση τι θέλετε από εμένα και γιατί μου το προτείνετε. Θέλω να πω ότι για μένα η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε αποφύγει την παγίδα και λυπάμαι τελευταίες μέρες που πάλι καλά υπάρχει στην Ευρώπη ο κ. Μακρόν που λέει για μένα το αυτονόητο μέσω συγκινησιακής φόρτισης να βάλουμε την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ απορρέουν κάποια ερωτήματα: ποια Ουκρανία και σε ποια Ευρωπαϊκή Ένωση….”.

Για τη διέξοδο διαφυγής

“Θα ξεκινήσω από τη διέξοδο διαφυγής που είναι το πλέον σημαντικό μιας και έχει αρχίσει και μας τρομάζει και η διενέργεια που ακούμε δεξιά και αριστερά. Οπότε θεωρώ ότι οι δηλώσεις οι κυνικές που λέμε σήμερα που ακούστηκαν από το ΝΑΤΟ είναι η διέξοδος διαφυγής. Από προχθές το βράδυ το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ένα κόκκινο τηλέφωνο μαζί με το αντίστοιχο ρωσικό. Η πρωτοβουλία του κ. Μακρόν φάνηκε να μην τελεσφόρησε. ‘Αρα έχουμε έναν πόλεμο ο οποίος έχει δύο επίπεδα, το ένα είναι το πολιτειακό θέμα του τρόπου ζωής αν θέλετε δηλαδή δημοκρατίες εναντίον απολυταρχικών καθεστώτων έχει αυτή την πτυχή. Η άλλη πτυχή είναι συντηρητικές δυνάμεις έναντι αναθεωρητικών δυνάμεων…”.

Για την αρχιτεκτονική ασφάλειας

“Η αρχιτεκτονική ασφάλειας που δημιουργείτε αυτή την στιγμή στην Ευρώπη ακόμη και αν είναι αληθινά τα ποσά που ακούγονται γιατί πάνω στον πόλεμο πολλά λόγια ακούμε, τα αληθινά ποσά να είναι αυτά που ακούμε από το Γερμανό καγκελάριο , η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη εφεξής δεν μπορεί να έχει σε καμία περίπτωση καμία χώρα στην Ευρώπη να επικρατεί έναντι των άλλων. Ξεκάθαρα αυτός είναι και ο πρώτιστος στόχος των ΗΠΑ παγκοσμίως, δηλαδή σε καμία περιφέρεια καμία περιφερειακή δύναμη να μην πετύχει περιφερειακή ηγεμονία…” σημείωσε ο κ. Δρίβας.