Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμφωνήθηκε στον τρίτο γύρο συνομιλιών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμφωνήθηκε στον τρίτο γύρο συνομιλιών
Μικρή πρόοδος σημειώθηκε σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά στον τρίτο γύρο των συνομιλιών που διεξηχθή σήμερα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου - Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξελίξεις αφορούν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Μετά από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μινσκ, μεταδίδει το Reuters, με πληροφορίες από το TASS.

Ουκρανός διαπραγματευτής μετέφερε ότι οι συνομιλίες  οδήγησαν σε μικρές θετικές εξελίξεις όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ανέφερε επίσης ότι δεν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.

Όπως αναφέρει στο Twitter, o Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής επεσήμανε: «Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Οι όροι της Ρωσίας

Πριν την έναρξη των συνομιλιών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, γνωστοποίησε στους Ουκρανούς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς τους όρους της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η δήλωση αυτή των Πεσκόφ είναι μέχρι στιγμής η πιο σαφής δήλωση για τους όρους που θέλει να επιβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η οποία διανύει τη 12η ημέρα της.

Πάνω από 1,7 εκατ. οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι διέσχισαν τα σύνορα.

Το Reuters ανέφερε ότι η Πολωνία -η οποία έχει τη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στην κεντρική Ευρώπη- έχει δεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, με το ορόσημο να λήγει αργά την Κυριακή. «Πρόκειται για ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου», έγραψε στο Twitter η πολωνική συνοριοφύλακας αργά την Κυριακή.

Συνολικά 1.735.068 άμαχοι – κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες έμειναν σπίτι για να πολεμήσουν – έχουν μέχρι στιγμής περάσει τα σύνορα στην Κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να δει έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments