Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηρούν σιγήν ιχθύος οι διαπραγματευτικές ομάδες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηρούν σιγήν ιχθύος οι διαπραγματευτικές ομάδες
Πόλεμος στην Ουκρανία: Από ότι φαίνεται καμία από τις διαπραγματευτικές ομάδες δεν είναι έτοιμη να αποκαλύψει τους όρους που έχουν θέσει στο τραπέζι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους Ρώσους να χτυπούν παράλληλα 4 μέτωπα. Από την άλλη, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09.00 και μετά. Ακόμη, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15.00 (ώρα Ελλάδος).

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφωνούν να μην δημοσιοποιήσουν τους όρους που θέτει η κάθε πλευρά, πριν συμφωνήσουν σε «κοινές θέσεις» για να αποφύγουν την πίεση της κοινής γνώμης. Αυτό αναφέρει σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου σύμφωνα με το Interfax.

Δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία

Τα μέλη των αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις τους πριν συμφωνήσουν σε «κοινές θέσεις», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρωσίδα δημοσιογράφο Γιούλια Λατίνινα στο κανάλι της στο YouTube.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολλές επιλογές που εκφράζονται και από τις δύο πλευρές. Έχουμε συμφωνήσει […] να μην βγούμε στη δημοσιότητα πριν συμφωνήσουμε σε κοινές θέσεις, ώστε η κοινή γνώμη να μην αρχίσει να ασκεί πίεση σε αυτές τις θέσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Δεν θα θέλαμε να προκαλέσουμε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σε αυτό το στάδιο εκφράζοντας κάποια ωμά πράγματα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρώτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος στις 3 Μαρτίου. Ο τρίτος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση.

Διέξοδος αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός, όπως έγινε πριν από μέρες, από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Που οδηγούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, δείχνουν ότι άμαχοι από την Ουκρανία θα μπορούν να μετακινηθούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη Λευκορωσία, ενώ οι άμαχοι από το Χάρκοβο θα μπορούν να κινηθούν μόνον σε έναν διάδρομο που οδηγεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι διάδρομοι από τη Μαριούπολη και το Σούμι θα οδηγούν σε πόλεις της Ουκρανίας, αλλά και στη Ρωσία.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης. «Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται. Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο. Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments