Πολιτισμός

Τουγκάν Σοχίεφ: Αυτό είναι το προφίλ του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας που παραιτήθηκε

Τουγκάν Σοχίεφ: Αυτό είναι το προφίλ του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας που παραιτήθηκε
Τουγκάν Σοχίεφ: Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης.

Ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ ανακοίνωσε χθες Κυριακή 6 Μαρτίου ότι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, λόγω των πιέσεων που δεχόταν να «διαλέξει στρατόπεδο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τουγκάν Σοχίεφ, 44 ετών, διορίστηκε από τους Μπολσόι το 2014. Προσήχθη στο πλαίσιο κινήσεων για τη βελτίωση της εικόνας του θεάτρου μετά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με οξύ το 2013 στον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Σεργκέι Φιλίν.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού, με θέατρα, φεστιβάλ κινηματογράφου και άλλες εκδηλώσεις που ακυρώνουν ρωσικές προβολές και παραστάσεις.

Ο Sokhiev κατάγεται από την ίδια περιοχή της Βόρειας Οσετίας της Ρωσίας με τον Gergiev και θεωρείται προστατευόμενος του.

«Ξέρω ότι πολλοί περίμεναν να μιλήσω και να κάνω γνωστή τη θέση μου για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία, γράφει στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κατ΄αρχήν, πρέπει να πω το σημαντικότερο: ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό», πρόσθεσε.

H σύγκριση που έκανε

Ο Σοχίεφ, που έχει καταγωγή από την Οσετία και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μαέστρους της νέας γενιάς, δηλώνει επίσης ότι «δεν μπορεί να είναι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί του, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες, απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας ‘κουλτούρας ακύρωσης’».

«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι στην αδύνατη επιλογή, να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου του μουσικού διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης»,ισχυρίστηκε.

«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», κατέληξε ο κορυφαίος μαέστρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments