Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα κατάπαυση πυρός από το πρωί της Τετάρτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα κατάπαυση πυρός από το πρωί της Τετάρτης

Πηγή Φωτογραφίας: kyivpost.com

Η Μόσχα ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων - Δεκάδες νεκροί κατά τις σημερινές συγκρούσεις - Ενισχύει την Ουκρανία η Πολωνία

Κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας την Τετάρτη (9/3) ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων εκκένωσης αμάχων πολιτών από τις περιοχές της Ουκρανίας είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Για την Τρίτη είχε προγραμματιστεί κατάπαυση των επιθέσεων για τον ίδιο λόγο σε περιοχές της χώρας, ωστόσο η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των όρων αυτών με νέους βομβαρδισμούς και πλήγματα ακόμα και σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Ο τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χάρκοβο 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα πολωνικά MiG-29

Έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, εμφανίζεται η Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Μάλιστα προτρέπει και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη να  πράξουν το ίδιο. Η Πολωνία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το μοναδικό «αντάλλαγμα» που ζητά είναι «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Σημειώνεται πως προχθές Κυριακή δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Βαρσοβία για μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

H ανακοίνωση

Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments