Διεθνή

Κύπρος: Η Τουρκία “παίζε锨σε διπλό ταμπλό

Κύπρος: Η Τουρκία “παίζε锨σε διπλό ταμπλό
Εξηγήσεις για το ρόλο της Τουρκίας στη ρωσική εισβολή ζητάει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με επιστολή του στον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό» υποστηρίζει για τη Τουρκία ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με επιστολή του στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Με την επιστολή του ο κ. Κασουλίδης ζητάει εξηγήσεις ως προς το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη εφαρμογής της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλείσει τον εναέριο χώρο ολόκληρης της χώρας στα ρωσικά αεροσκάφη και στα κατεχόμενα.

“Σε οικονομικό επίπεδο, η Κύπρος θα επηρεαστεί από την κρίση στον βαθμό που θα επηρεαστούν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ”, έχει δηλώσει  ο  Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης προσθέτοντας ότι αν δεν καλυφθεί από άλλες τουριστικές αγορές η απώλεια από Ρωσία και Ουκρανία, η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι της τάξης του 1-1,5%.

Στην παρέμβαση του ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε αρχικά πως για έναν ανεξήγητο λόγο η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο λόγω της στάσης της και εξακολουθεί να το παίζει ανενόχλητη σε δύο ταμπλό. Όπως είπε, κανείς δεν ρωτά την Τουρκία γιατί ως υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και δεν κλείνει τους αιθέρες της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι “η Τουρκία θα αποθρασυνθεί εντελώς αν δεν έχει συνέπειες η απόφαση της να παίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, ζητώντας μάλιστα και ρόλο μεσολαβητή στην κρίση”.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε στη συνέχεια τη θέση ότι σωστά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να μην σπεύσουν να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά προ του φάσματος ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και ενός πυρηνικού ολέθρου. Επισήμανε οτι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος σε αυτή την έκταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας πως για την κατάσταση επείγει σύντομα πολιτική λύση, η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο πόλεμος δεν θα λήξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments