Οικονομία

Ρωσία Ουκρανία: Με ευρωομόλογο η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής

Ρωσία Ουκρανία: Με ευρωομόλογο η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής
Ρωσία Ουκρανία: Με ευρωομόλογο μαμούθ θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιπτώσεις οικονομικές και ενεργειακές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με ευρωομόλογο μαμούθ θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιπτώσεις οικονομικές και ενεργειακές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το ευρωπαϊκό μπλοκ κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα καθώς αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση κοινού χρέους για αλλαγές σε υποδομές στους τομείς ενέργειας και άμυνας.

Η από κοινού έκδοση ομολόγων αυτή τη φορά θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των δαπανών κυρίως του ενεργειακού κόστους που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη – μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δαπανών. Εκδότης των νέων ομολόγων αναμένεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμάται ότι θα πατήσει πάνω στη δομή διοχέτευσης πόρων των έκτακτων κοινωνικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δημιούργησε η πανδημία, όπως για παράδειγμα το SURE για την απασχόληση ή το επενδυτικό ταμείο NextGenerationEU.

Νέο πακέτο κυρώσεων ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Λευκορωσίας. Στόχος είναι να επηρεαστούν όλο και περισσότεροι ολιγάρχες και πολιτικοί αλλά και τράπεζες της Λευκορωσίας.  Σύμφωνα με το προσχέδιο των κυρώσεων που έχει το Reuters, δείχνει πως θα υπάρξει νέο μπλόκο σε τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας από το σύστημα SWIFT ενώ θα προστεθούν αρκετοί ακόμη ολιγάρχες και Ρώσοι νομοθέτες στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ.

Το πακέτο κυρώσεων απαγορεύει επίσης τις εξαγωγές από την ΕΕ ναυτικού εξοπλισμού και λογισμικού στη Ρωσία και παρέχει καθοδήγηση για την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή της χρήσης τους για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters. Η ΕΕ έχει ήδη αποκλείσει επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, αλλά δεν είχε συμπεριλάβει τράπεζες της Λευκορωσίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments