Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Κανέλλος
Οικονομολόγος - Διδάκτωρ ΕΜΠ

Με την
Σοφία Χύτου

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Σύστημα Swift, κυρώσεις, ενεργειακά, ακρίβεια

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Ο κ. Νίκος Κανέλλος Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ μίλησε για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, τις κυρώσεις στη Ρωσία και το σύστημα Swift καθώς και το πόσο θα επηρεαστούν οι άλλες χώρες, την τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με το πλαφόν σε προϊόντα που επηρεάζονται από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ κ. Νίκος Κανέλλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, τις κυρώσεις στη Ρωσία και το σύστημα Swift καθώς και το πόσο θα επηρεαστούν οι άλλες χώρες, την τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με το πλαφόν σε προϊόντα που επηρεάζονται από την κρίση στην Ουκρανία.

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Για την ενεργειακή κρίση και πόσο θα επηρεάσει η κατάσταση στην Ουκρανία περαιτέρω τα ενεργειακά

“Η Ελληνική οικονομία είναι ακόμη πιο ευάλωτη καθώς ακρίβεια υπήρχε και προηγουμένως πριν την εισβολή στην Ουκρανία όμως τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς η ελληνική οικονομία δέχεται ένα τριπλό πλήγμα. Σε επίπεδο ενέργειας, η ενεργειακή κρίση είναι το μεγάλο αγκάθι, το οποίο ανεβάζει τον πληθωρισμό, τον κάνει να ξεπερνάει το φράγμα του 6%. Από την άλλη είναι η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές που η Ελλάδα πρέπει να έχει για να μπορεί να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο και από την άλλη ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία της χώρα μας η οποία όμως πρέπει να δούμε τους Ρώσους οι οποίοι θα πάρουν κάποια αντίμετρα για να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που έχει λάβει η Δύση εναντίον τους. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί και σε αυτό το επίπεδο η οικονομία. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μια εισαγωγή της τάξης στο 26% όσον αφορά το πετρέλαιο και 39% όσον αφορά το φυσικό αέριο. Είμαστε σε λίγο καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία που είναι εξαρτημένη κατά 80% από τη Ρωσία όμως παρ’όλα είναι αρκετά υψηλό ποσοστό και μάλιστα κάθε 10 δολάρια αύξησης του φυσικού αερίου…” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Κανέλλος.

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το σημαίνει για τις υπόλοιπες χώρες

“Τώρα παίζεται ουσιαστικά ένα σκληρό ενεργειακό πόκερ ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τη Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή με την απαγόρευση το σύστημα SWIFT απαγορεύει στη Ρωσία να μπορεί να κάνει εισαγωγές – εξαγωγές. Ουσιαστικά να μην μπορεί να πληρωθεί για το φυσικό αέριο το οποίο πουλάει. Νομίζω ότι η Γερμανία και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει το περιθώριο να κάνει κάποιες αλλαγές σχετικά με την ενέργεια γιατί είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Όμως και τη μια και την άλλη μεριά δεν την βολεύει αυτή η κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι οι στρόφιγγες δεν θα κλείσουν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα πει ότι πρέπει να απομονωθούμε και να δώσουμε φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους γιατί είναι μια πολύ μεγάλη βασική πηγή εσόδων και από αυτό μπορεί και επιβιώνει πολύ η Ρωσική οικονομία όμως από την άλλη θα δούμε ποια αντίμετρα θα ληφθούν από τη Ρωσία…” υπογράμμισε ο Οικονομολόγος – Διδάκτωρ ΕΜΠ κ. Νίκος Κανέλλος.

Νίκος Κανέλλος στο pagenews.gr: Πως θα μπορούσε να μπει “φρένο” στην ακρίβεια

“Είδαμε ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν το ΦΠΑ προκειμένου να ανακουφιστούν όλοι οι καταναλωτές. Εδώ αυτό δεν έχει γίνει γιατί πολύ απλά είμαστε επί επιτήρηση και πρέπει να έχουμε καλά δημοσιονομικά στοιχεία, δεν πρέπει να έχουμε δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς και πραγματικά μια μείωση του ΦΠΑ θα προκαλούσε μια δυσάρεστη κατάσταση…”. Ανέφερε ο κ. Νίκος Κανέλλος.