Τεχνολογία

Το CERN διακόπτει τη μελλοντική ερευνητική συνεργασία με τη Ρωσία

Το CERN διακόπτει τη μελλοντική ερευνητική συνεργασία με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Twin Science - T3N - Deutschlandfunk

Ουκρανοί επιστήμονες, ωστόσο, ζήτησαν από το CERN να διακόψει τη συνεργασία με ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα ως απάντηση στην εισβολή που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΟΕυρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (CERN) δεν θα προχωρήσει σε νέες συνεργασίες με ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα μετά από αίτημα επιστημόνων της Ουκρανίας ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους. Το CERN χειρίζεται το μεγαλύτερο εργαστήριο φυσικής σωματιδίων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, που ανακάλυψε το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού», το μποζόνιο Χιγκς, το 2012.

Το CERN, το οποίο ιδρύθηκε το 1954, έχει σήμερα 23 κράτη μέλη και 7 συνδεδεμένα κράτη μέλη. Η Ουκρανία είναι ένα από τα τελευταία, ενώ η Ρωσία δεν είναι επίσημα μέλος του οργανισμού.

Ωστόσο, οι Ρώσοι επιστήμονες αποτελούν περίπου το 8% του προσωπικού του CERN, περίπου 1.000 σε σύνολο 12.000 ερευνητών, σύμφωνα με το Science

Ουκρανοί επιστήμονες, ωστόσο, ζήτησαν από το CERN να διακόψει τη συνεργασία με ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα ως απάντηση στην εισβολή που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα μέτρο που το συμβούλιο έλαβε υπόψη του στη συνεδρίαση που έγινε.

«Τα 23 κράτη μέλη του CERN καταδικάζουν, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζουν τη λύπη τους για τις επακόλουθες απώλειες ζωών και τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο», ανέφερε το συμβούλιο του CERN σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.

«Βαθιά συγκινημένοι από τις εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες της επίθεσης, η Διοίκηση και το προσωπικό του CERN, καθώς και η επιστημονική κοινότητα στα κράτη μέλη του CERN, εργάζονται για να συμβάλουν στην ανθρωπιστική προσπάθεια στην Ουκρανία και να βοηθήσουν την ουκρανική κοινότητα στο CERN».

Ως απάντηση στην κατάσταση, το συμβούλιο συμφώνησε να υποστηρίξει τους Ουκρανούς συνεργάτες, να αναστείλει τη Ρωσία από το καθεστώς «Παρατηρητή» και να μην ξεκινήσουν νέες συνεργασίες με ρωσικά ιδρύματα.

«Η κατάσταση θα συνεχίσει να παρακολουθείται προσεκτικά και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση, στις μελλοντικές του συνεδριάσεις», σημειώνει ακόμα η ανακοίνωση.

«Το Συμβούλιο  εκφράζει επίσης την υποστήριξή του στα πολλά μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που απορρίπτουν αυτήν την εισβολή»

Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, φοβούμενοι ότι η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Αντίθετα, η διεθνής αντίθεση στη ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί στις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

«Το CERN, ως κορυφαίο επιστημονικό εργαστήριο, θα πρέπει να τερματίσει αμέσως κάθε συνεργασία με ρωσικά ιδρύματα, γιατί διαφορετικά κάθε έγκλημα και κάθε αδικία που γίνεται από την κυβέρνησή τους και τις ένοπλες δυνάμεις τους θεωρείται νόμιμη», είπε στο Science ανώνυμος επιστήμονας με έδρα το Κίεβο, ο οποίος εργάζεται σε ένα πείραμα στο CERN.

«Καλούμε τη δημοκρατική κοινωνία, την επιστημονική κοινωνία, να σταθεί μαζί μας εναντίον αυτού του τυράννου (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν)».

Το Κίεβο είναι μια από τις πόλεις που πολιορκούνται περισσότερο από τη ρωσική εισβολή, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Περισσότεροι από 400 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments