Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Τα «κλειδιά» για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από Μόσχα

Σύνοδος Κορυφής: Τα «κλειδιά» για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από Μόσχα
Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των συμπερασμάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας αναφέρει λύσεις για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.

Σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την σκιά του Ουκρανικού Πολέμου. Επί τάπητος τίθεται το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία. 

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει συνταχθεί οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα θα γίνει «διαφοροποιώντας τις προμήθειες και τις διαδρομές μας, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της ανάπτυξης του βιοαερίου και του υδρογόνου». 

Τι περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων

Επίσης, υπογραμμίζεται η βελτίωση της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και συγχρονίζοντας πλήρως τα ηλεκτρικά μας δίκτυα, η ενίσχυση του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και η προώθηση μιας πιο κυκλικής προσέγγισης για τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

«Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα ακόλουθα θέματα: εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και εφαρμογή συντονισμένων εργασιών αναπλήρωσης, παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διοχέτευση συντονισμένων επενδύσεων στα ενεργειακά συστήματα, ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την άμεση γειτονιά μας», αναφέρει το κείμενο.

Πως θα προσελκύονται ιδιωτικές επενδύσεις

Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα διευκολύνει και θα προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις:

  • μεταρρυθμίζοντας δραστικά, απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση επενδυτικών σχεδίων στην ΕΕ,
  • δημιουργώντας ένα απλό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον, ιδίως για τις ΜΜΕ,
  • προωθώντας τις δεξιότητες για την κάλυψη των νέων αναγκών της αγοράς εργασίας και διασφαλίζοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας,
  • συνεχίζοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της διατήρησης του κοινωνικού μας μοντέλου,
  • ολοκληρώνοντας την Ενιαία Αγορά μαςσε όλες τις διαστάσεις της, ιδίως για την ψηφιακή αγορά και τις υπηρεσίες,
  • δημιουργώντας πιο ολοκληρωμένες, ελκυστικές και ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – με την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Πόσα πληρώνει η ΕΕ στη Μόσχα για την εισαγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με την EURACTIV, 100 ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή ζητώντας την άμεση απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη πληρώνει ημερησίως 600 εκατομμύρια ευρώ στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, εκτιμήσεις από την οικονομική δεξαμενή σκέψης Bruegel έδειξαν ότι μόνο την περασμένη Πέμπτη οι εισαγωγές ενέργειας έφεραν στα ταμεία της Ρωσίας κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή ενός ρωσικού άρματος T-72 κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ ένα σύγχρονο άρμα T-80 κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη χρήση της ρωσικής ενέργειας από την Ευρώπη σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να κατασκευάσει περίπου 400 νέα άρματα μάχης T-72 ή 200 νέα άρματα μάχης T-80 από μία μόνο ημέρα των ενεργειακών εσόδων της ΕΕ, υποστήριξαν. «Πρέπει να επιλέξουμε σε ποια πλευρά είμαστε», προσθέτει η επιστολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments