Διεθνή

Πάνω σε «ρωσική βόμβα» κάθονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες: Εκτεθειμένες σε ανοίγματα δισεκατομμυρίων

Πάνω σε «ρωσική βόμβα» κάθονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες: Εκτεθειμένες σε ανοίγματα δισεκατομμυρίων
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse δήλωσε, πως στα τέλη του 2021 είχε οικονομικό άνοιγμα στη Ρωσία αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,73 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το δανεισμό σε πλούσιους πελάτες, εμπορική χρηματοδότηση και επενδυτική τραπεζική, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η UniCredit της Ιταλίας και η γαλλική BNP Paribas κάνουν επίσης λόγο για σημαντικό ρίσκο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ένα ακραίο σενάριο οι τράπεζες θα μπορούσαν να τα χάσουν όλα, εάν η Μόσχα αποφασίσει να κατάσχει τα περιουσιακά αυτά στοιχεία και οι κυρώσεις καταστήσουν τα ρωσικά χρεόγραφα άνευ αξίας.

Η BNP Paribas εν τω μεταξύ έχει αποκόψει το εργατικό δυναμικό της με έδρα τη Ρωσία και έχει λάβει σοβαρά μέτρα έναντι πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.

Οι δυτικές εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία μαζικά

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως τα συνολικά ανοίγματα της σε Ρωσία και Ουκρανία ανέρχονταν στα 2,9 δισ. ευρώ έχοντας μειώσει την περαιτέρω έκθεση της στη Ρωσία τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι δυτικές εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία μαζικά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις προσπαθώντας να περιορίσουν την πρόσβαση της Μόσχας στη χρηματοδότηση.

Τράπεζες, ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, που σπάνια κάνουν πολιτικές δηλώσεις, προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την Ρωσία και να αξιολογήσουν εκ νέου τις εκθέσεις τους, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα.

Ενώ οι πιθανές απώλειες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δανειστών δεν είναι αρκετά μεγάλες για να απειλήσουν τη σταθερότητά τους, αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια ανάκαμψης και να σταματήσει τις πληρωμές στους μετόχους τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments