Άποψη

Προκλήσεις 

Προκλήσεις 
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr, για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη και για τη μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη για πολλούς ήταν επιβεβλημένη αφού όλες οι χώρες της περιοχής είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ευθύνη για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σε αυτές τις γεωπολιτικές προκλήσεις δεν πρέπει να προστεθούν νέες εστίες αναταραχής. Σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα που η διεθνής κοινότητα διατρανώνει την απερίφραστη καταδίκη σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. 

Αυτό είναι ίσως και το βασικό πλαίσιο στη συζήτηση μεταξύ των δυο, δηλαδή η μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει το δυτικό στρατόπεδο. Παρόλο που η τουρκική πλευρά  επέμενε τα προηγούμενα 24ωρα να βάζει πάνω στο τραπέζι μια σειρά από διάφορα ζητήματα συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Να συμφωνήσουμε πως οι διαφωνίες με την Τουρκία δεν θα ξεπεραστούν με αυτή την συνάντηση. Εξάλλου είναι γνωστές οι τουρκικές αιτιάσεις για μια σειρά θεμάτων τις οποίες η Ελλάδα απορρίπτει και αντικρούει σε όλα τα επίπεδα με βάση το διεθνές δίκαιο όπως παράλληλα γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως ο ίδιος τόνισε έχει ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη συνάντηση. Διαχρονικά όμως επιμένει πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούν με τον ίδιο να τονίζει πως το παράθυρο του διαλόγου θα είναι πάντοτε ανοιχτό ενώ η πόρτα των προκλήσεων και των απειλών πάντοτε κλειστή.

Το τετ α τετ όμως αυτό, σε αυτή την συγκυρία που οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάζουν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον νέο ψυχρό πόλεμο της Δύσης με την Ρωσία δίνει την ευκαιρία αρχικά να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών και παράλληλα να διερευνηθεί αν μπορεί να υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ενεργειακή ασφάλεια. Και αυτή είναι μια πρόκληση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τουλάχιστον από την πλευρά του δεν θα αφήσει να πάει χαμένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments