Τεχνολογία

Κλιματική αλλαγή: Σε ιστορικό ρεκόρ οι εκπομπές CO2 από τον κλάδο ενέργειας

Κλιματική αλλαγή: Σε ιστορικό ρεκόρ οι εκπομπές CO2 από τον κλάδο ενέργειας
Κλιματική αλλαγή: Η ανάκαμψη των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σκαρφάλωσε πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια και τη βιομηχανία αυξήθηκαν σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία του κοροναϊού και βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια από λιθάνθρακα.

Έκθεση του ΔΟΕ διαπιστώνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 6% το 2021 φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ των 36,3 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων. Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, επεσήμανε τη χρήση λιθάνθρακα ως τον κύριο μοχλό πίσω από την αύξηση.

«Η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης το 2021 ήρθε ως αποτέλεσμα τόσο των αντίξοων καιρικών συνθηκών όσο και των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά ενέργειας –ιδίως με τις τιμές του φυσικού αερίου– που οδήγησαν στην καύση περισσότερου άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημειώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της από ποτέ», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Η Κίνα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών

Ειδικότερα, ο λιθάνθρακας ήταν υπεύθυνος για περισσότερο από το 40% της συνολικής αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ 15,3 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 από το φυσικό αέριο ανέκαμψαν πολύ πάνω από τα επίπεδά τους του 2019 σε 7,5 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ οι εκπομπές CO2 από το πετρέλαιο ανήλθαν σε 10,7 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ωστόσο, ήταν «σημαντικά κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα» λόγω «της περιορισμένης ανάκαμψης της παγκόσμιας δραστηριότητας μεταφορών το 2021, κυρίως στον τομέα των αερομεταφορών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του ΔΟΕ.

Η Κίνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εκπομπών. «Η ανάκαμψη των παγκόσμιων εκπομπών CO2 πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, όπου αυξήθηκαν κατά 750 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2019 και 2021».

«Μόνο το 2021, οι εκπομπές CO2 της Κίνας αυξήθηκαν πάνω από 11,9 δισεκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 33% του παγκόσμιου συνόλου», ανέφερε η έκθεση.

Παρόλο που η χρήση άνθρακα εκτινάχθηκε, ο ΔΟΕ σημείωσε επίσης πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια κατάφεραν να παρέχουν μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα το 2021. Η παραγωγή που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασε τις 8.000 τεραβατώρες πέρυσι, τις οποίες ο ΔΟΕ περιέγραψε ως «ιστορικό υψηλό».

Καθώς παραμένει μια σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο άνθρακας έχει ουσιαστική επίπτωση στο περιβάλλον

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ καταγράφει μια σειρά εκπομπών από την καύση άνθρακα, όπως διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, σωματίδια και οξείδια του αζώτου. Επίσης, η Greenpeace έχει περιγράψει τον άνθρακα ως «τον πιο βρώμικο, τον πιο ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας».

Τα ευρήματα του ΔΟΕ αναδεικνύουν πόσο δύσκολο αλλά και σημαντικό ταυτόχρονα είναι το έργο της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 αλλά και στο πιο πρόσφατο Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments