Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλές προσδοκίες τώρα για το προσχέδιο συμφωνίας από Μόσχα – Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλές προσδοκίες τώρα για το προσχέδιο συμφωνίας από Μόσχα – Κίεβο
Κρεμλίνο και Κίεβο, χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για την ύπαρξη συμφωνίας επί ειρηνευτικού προσχεδίου, που δημοσίευσαν οι FT

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών η Μόσχα, για τα περί προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ των Ρωσίας – Ουκρανίας, που δημοσίευσαν νωρίτερα σήμερα οι FT, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ήρθε η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την οποία μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Λίγη ώρα αργότερα και ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μικαήλο Ποντόλιακ, κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση,με ανάρτησή του, στο Twitter να σημειώνει πως το δημοσίευμα των FT αποτελεί προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει την αιτούμενη θέση της ρωσικής πλευράς και «τίποτα περισσότερο».

«Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις: Το μόνο που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από μια σειρά χωρών» συμπλήρωσε.

Το προσχέδιο

Το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Η προτεινόμενη συμφωνία, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Πιθανές απευθείας συνομιλίες τις επόμενες ημέρες

Νωρίτερα ο Ποντόλιακ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλίας του Ουκρανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments