Διεθνή

Ιταλία: «Έκοψαν» τον Ντοστογιέφσκι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου – Σφοδρές αντιδράσεις [pics]

Ιταλία: «Έκοψαν» τον Ντοστογιέφσκι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου – Σφοδρές αντιδράσεις [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: TASS

Η απόφαση, που έθετε ως στόχο την κλασσική λογοτεχνία, στο όνομα πολιτικών του πολέμου, τελικά ανακλήθηκε. 

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση του πανεπιστημίου της Ιταλίας να αποσύρει το μάθημα για τον μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η απόφαση, που έθετε ως στόχο την κλασσική λογοτεχνία, στο όνομα πολιτικών του πολέμου, τελικά ανακλήθηκε.

Αντιδράσεις και μια τοιχογραφία του Ρώσου συγγραφέα

Η απόφαση του Πανεπιστημίου του Μιλάνου «Bikoka» να αποσύρει το επιστημονικό μάθημα για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε ένδειξη αντίδρασης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ήταν δε, μία απόφαση, που ελήφθη σε αντιδιαστολή με άλλη σημαντική πρόταση, που προέβλεπε την εισαγωγή της μελέτης της ουκρανικής λογοτεχνίας.

Επικράτησε η λογική – Ήταν μια “παράλογη και γελοία απόφαση”

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου αναγκάστηκε να αποσύρει την απαράδεκτη απόφασή της να «εξορίσει» έναν από τους σημαντικότερους – αν όχι τον σημαντικότερο – συγγραφέα της νεότερης λογοτεχνίας, μετά την κατακραυγή.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως αναφέρει Το Κουτί της Πανδώρας,  ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο Νόρι ανακοίνωσε μέσω διαδικτύου, πως το πανεπιστήμιο Μπικόκα του ανήγγειλε, με ένα mail, ότι «δεδομένης της μεγάλης έντασης κατά την παρούσα φάση και για να αποφευχθεί κάθε μορφή εσωτερικής αμφισβήτησης, το σεμινάριό του για τον Ντοστογιέφσκι θα πρέπει να αναβληθεί».

Ο Ιταλός καθηγητής έκανε λόγο για ξεκάθαρα παράλογη και γελοία απόφαση, η οποία λογοκρίνει το έργο ενός κορυφαίου, παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ρώσου συγγραφέα. Σήμερα, το πανεπιστήμιο της ιταλικής συμπρωτεύουσας έκανε επίσημα γνωστό ότι το μάθημα δεν έχει αναβληθεί και θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

«Η πρύτανης του Μπικόκα με διαβεβαίωσε ότι δεν ακυρώθηκε κανένα σεμινάριο, αλλά κάποιος πρέπει να κινήθηκε με λανθασμένο τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα. Πρόκειται για σεμινάριο δημιουργικής γραφής, το οποίο απευθύνεται στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους του Μιλάνου.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, από το Κίνημα Πέντε Αστέρων μέχρι και γνωστά στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και τον κεντρώο πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, πήραν θέση υπέρ της ανάγκης να διατηρηθεί η ελευθερία διδασκαλίας στον ακαδημαϊκό χώρο και, φυσικά, ο οφειλόμενος σεβασμός προς «ιερά τέρατα» της διεθνούς λογοτεχνίας.

Οι Ιταλοί αντιτάχθηκαν στην απόφαση του πανεπιστημίου – Η τοιχογραφία του Jorit, που επανέφερε τον Ντοστογιέφσκι θριαμβευτικά

Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν ήταν και ο ο Ναπολιτάνος ​​καλλιτέχνης Jorit που  αφιέρωσε μια μεγάλη τοιχογραφία στον συγγραφέα των κλασσικών αριστουργημάτων  «Έγκλημα και Τιμωρία», «Αδελφοί Καραμάζοφ» κ.α.

Η πλειοψηφία των Ιταλών καταδίκασε την ενέργεια του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, όπως δήλωσε ο Jorit. Η τοιχογραφία του Ναπολιτάνου καλλιτέχνη βασίζεται στο πορτρέτο του Ντοστογιέφσκι, που ζωγράφισε το 1872 ο Βασίλι Πετρόφ.

Η μεγάλη τοιχογραφία είναι ζωγραφισμένη στη γωνία του τοίχου της Τεχνικής Σχολής Augusto Ridgi. Όσο για το δεύτερο μέρος της τοιχογραφίας είναι ένα απόσπασμα από την ταινία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι «Γεράκια και σπουργίτια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments