Κόσμος

Ουκρανία: Πώς μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Ουκρανία: Πώς μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: haaretz.com

Οι εκτιμήσεις για γρήγορη νίκη της Ρωσίας, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, έπεσαν στο κενό - Πλέον αναλυτές δίνουν όλα τα πιθανά σενάρια μίας "ανατροπής", που απαντά στο ερώτημα αν μπορεί η Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο

Σε μία άνετη και γρήγορη επικράτηση της Ρωσίας πίστευαν πολλοί όταν επιτέθηκε και εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από περίπου 3 εβδομάδες, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά το αναμενόμενο, ανεξάρτητα αν η στρατιωτική δύναμή της υπερτερεί και υπερέχει της ουκρανικής.

Ενώπιον των εξελίξεων, προκύπτει το ερώτημα αν η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, κι αν ναι, τι θα χρειαστεί για να το πετύχει. Υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ απάντησαν στο πώς μπορεί να γίνει αυτό σε δηλώσεις τους στο NPR.

Αν και η Ρωσία έχει καταλάβει τη νότια πόλη Χερσώνα, ο στρατός και οι πολίτες της Ουκρανίας εμπόδισαν τον ρωσικό στρατό να πάρει τον έλεγχο άλλων μεγάλων πόλεων. Η Ρωσία έχει επίσης υποστεί σημαντικές απώλειες, με συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 7.000 θανάτους στρατιωτών, σύμφωνα με τους New York Times.

Γιατί υπάρχει ρωσική στασιμότητα

Ο λόγος για την έλλειψη επιτυχίας της Ρωσίας στα πεδία των μαχών ξεκίνησε πριν από την έναρξη της εισβολής και μπορεί να αποδοθεί σε συστημικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, της κακής προετοιμασίας και κακών εκτιμήσεων, δήλωσε ο Στίβεν Χόρελ, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA).

Ο Χόρελ, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είδε την επίθεση στην Ουκρανία να εκτυλίσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι περίμενε.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν πίστευε αληθινά τα πράγματα που είπε σχετικά με το καλωσόρισμα του ουκρανικού λαού», είπε ο Χόρελ στο NPR. «Απλώς δεν κατάλαβαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2022 είναι πολύ διαφορετικές από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις του 2014 όταν προσάρτησαν την Κριμαία και ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους στην ανατολική Ουκρανία».

Αυτές οι προηγούμενες επιθέσεις από τη Ρωσία παρείχαν στους Ουκρανούς εκπαίδευση στο πεδίο της μάχης και τους επέτρεψαν να εντοπίσουν και να προσαρμοστούν γρήγορα στις ελλείψεις, τόνισε ο Χόρελ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία επίσης είναι αντιμέτωπη με υλικοτεχνικά προβλήματα αυτή τη φορά.

πηγή φώτο: punchng.com

«Σίγουρη η αποτυχία» της Ρωσίας

Έχοντας υπόψη του αυτούς τους παράγοντες, ο Χόρελ υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί «σίγουρα να αποτύχει» είτε εξαιτίας της αδυναμίας της να φτάσει τους στρατηγικούς στόχους της είτε μετά από μια στρατιωτική ήττα ή και τα δύο.

Η Ρωσία θέλει να ελέγξει την Ουκρανία και να είναι ένα κράτος που δεν θα σχετίζεται με τη Δύση, αλλά ο Χόρελ υποστήριξε ότι ο ουκρανικός λαός είχε δείξει ότι η εισβολή από μόνη της δεν θα εξαφάνιζε τα δυτικά ιδανικά του. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα δεχόταν έναν πρόεδρο που θα είχε επιλεχθεί από τη Ρωσία.

«Αυτό έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να συμβεί τώρα», είπε ο Χόρελ. «Και για την Ουκρανία θα ορίζαμε ως νίκη την πλήρη εκδίωξη των Ρώσων εισβολέων, όχι μόνο αυτή την πρόσφατη εισβολή, αλλά να επιστρέψουν τα σύνορα στο 2014 πριν προσαρτηθεί παράνομα η Κριμαία».

Κορύφωση του πολέμου ίσως και την επόμενη εβδομάδα

Ο Μπεν Χότζες, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και Επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής είπε ότι με βάση την εμπειρία του και τις αναφορές για ρωσικές ελλείψεις πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού, ο πόλεμος μπορεί να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Η πρόκληση της χρονικής διάρκειας (σ.σ. του πολέμου) για τη Ρωσία δεν είναι μόνο στρατιωτική», έγραψε ο Χότζες στην ανάλυσή του την Τρίτη. «Οι επιπτώσεις των κυρώσεων αυξάνονται. Η Ρωσία μπορεί σύντομα να αθετήσει την πληρωμή 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους σε ξένο νόμισμα, ενώ και η ρωσική εσωτερική δυσαρέσκεια αυξάνεται επίσης».

Ο Χότζες είπε ότι οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις έπρεπε να κινηθούν «επειγόντως» για να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία την Τρίτη, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας μόνο την περασμένη εβδομάδα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για «αντιαεροπορικά, αντιαρματικά και αντιτεθωρακισμένα συστήματα, καθώς και φορητά όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας επί τόπου αυτή τη στιγμή στον αγώνα για την υπεράσπιση της χώρας τους».

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Αλλά αυτό στο οποίο εξακολουθούν να αντιτίθενται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η θέσπιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό είναι κάτι που η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ως επιλογή.

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι στο τραπέζι. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε ο Γιοβάνοβιτς στο NPR. «Νομίζω ότι έχουμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους στο Πεντάγωνο που μπορούν να βρουν τρόπους να το κάνουν αυτό με τρόπο που είναι λιγότερο επικίνδυνος».

Συμπερασματικά, όμως, η Γιοβάνοβιτς είπε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο.

«Η Ρωσία μπορεί να επικρατήσει στρατιωτικά, αλλά θα υπάρξει αντίσταση και θα είναι άσχημα για οποιονδήποτε Ρώσο επιχειρήσει να επιβάλει τη θέλησή του στην Ουκρανία», είπε η Γιοβάνοβιτς.

«Ανταρτοπόλεμος και κοινωνική αντίσταση»

«Πιστεύω ότι δεν θα γίνει μόνο ανταρτοπόλεμος, αλλά θα υπάρξει κοινωνική αντίσταση όπου, ξέρετε, οι άνθρωποι δηλητηριάζονται όταν πάνε στο εστιατόριο, σκοπευτές είναι στις στέγες και σημαδεύουν Ρώσους στρατιώτες. Θα αργήσει και θα είναι άσχημο, αλλά αυτός είναι ένας λαός που αντεπιτίθεται».

Αλλά και μια ατελής νίκη για την Ουκρανία είναι μια ακόμα πιθανή έκβαση αυτού του πολέμου. Ο Χόρελ είπε ότι αυτό είναι ένα σενάριο που θα κατέληγε σε μια «σύγκρουση σε αναστολή» («frozen conflict») εάν η Ρωσία εξακολουθούσε να κρατά την Κριμαία και τις ρωσικές αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Κατά μία έννοια, αυτή θα είναι μια επιτυχία για τη Ρωσία, καθώς θα έχει μια «άγκυρα» που θα σέρνει την Ουκρανία προς τα κάτω, τόσο από την άποψη της οικονομικής προόδου όσο και από την πλήρη αξιοποίηση του εθνικού της δυναμικού», τόνισε. «Αλλά επίσης, αυτό είναι το είδος των καταστάσεων που κρατά μια χώρα έξω από την ΕΕ και έξω από το ΝΑΤΟ».

«Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, με την επιτυχία που έχουμε δει σε τρεις εβδομάδες, είναι αυτοί ακόμη αποδεκτοί όροι για την Ουκρανία; Νομίζω ότι μπορεί να μην είναι», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments