Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Έλενα Ράπτη
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Νέας Δημοκρατίας

Με την
Σοφία Χύτου

Έλενα Ράπτη στο pagenews.gr: Καμπάνια “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ” πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Έλενα Ράπτη στο pagenews.gr: Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Νέας Δημοκρατίας και Συντονίστρια καμπάνιας “ΈΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ” μίλησε για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, την καμπάνια “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ”.

Η κ. Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Νέας Δημοκρατίας και Συντονίστρια καμπάνιας “ΈΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ” μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, την καμπάνια “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ”. 

Έλενα Ράπτη στο pagenews.gr: Εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

“Για πρώτη φορά έχουμε τον πιο ισχυρό σύμμαχο, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο το Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πάμε να δούμε τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποια μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Τις περισσότερες φορές, η συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης, η σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον. Εννέα στις δέκα ο δράστης βρίσκεται στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, στο στενό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του, δηλαδή είναι ένα πρόσωπο το οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται και κατ΄ επέκταση είναι και ένα πρόσωπο το οποίο εμείς οι μεγάλοι γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε το παιδί μας μαζί του. Τα παιδιά ακριβώς λόγω των ανάμεικτων συναισθημάτων που τρέφουν για αυτό το πρόσωπο κρατούν σιωπή για αυτό το θέμα, δεν τολμούν να μιλήσουν, δεν τολμούν να καταγγείλουν. Μόλις 2 στα 100 περιστατικά φθάνουν στις αρχές, τα υπόλοιπα βιώνουν στην κακοποίηση στη σιωπή…” σημείωσε η κ. Έλενα Ράπτη.

Έλενα Ράπτη στο pagenews.gr: Για την καμπάνια “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ”

“Βεβαίως, έχουν γίνει βήματα και αυτό είναι πιο ελπιδοφόρο. Όταν ανέλαβα το 2013 το συντονισμό του προγράμματος “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ” του συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όφειλα να ενημερώσω και να ευαισθητοποιήσω μικρούς και μεγάλους σε όλη την Ελλάδα. Έτσι πραγματοποίησα περιοδείες σε όλους τους νομούς προκειμένου τα χρήσιμα μηνύματα μέσα από το παραμυθάκι “Κίκο και το Χέρι” που μας διδάσκει τον κανόνα του εσώρουχου, από το έντυπο που απευθύνεται στους γονείς, από το φυλλάδιο με τις επτά τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, από τις ιστορίες κινουμένων σχεδίων, από όλα τα εργαλεία μας, θέλουμε όλα αυτά τα χρήσιμα μηνύματα να φθάσουν στα παιδιά. Απευθυνόμασταν δηάδή σε ηλικίες 4, 5,6,7,8 ετών αλλά ταυτόχρονα και στους ενήλικες…” ανέφερε η κ. Ράπτη.

Έλενα Ράπτη στο pagenews.gr: Πως θα ενημερωθεί κάποιος για την καμπάνια “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ”

“Η σελίδα μας ονομάζεται “ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ” εκεί θα βρουν όλο το ενημερωτικό υλικό, τα παραμυθάκια, τις ιστορίες κινουμένων σχεδίων ώστε με εύκολο τρόπο να μπορέσουν να περάσουν όλα τα μηνύματα μιλώντας στα παιδιά. Θα σταθώ στην ιστορία κινουμένων σχεδίων γιατί με πολύ όμορφο τρόπο, ψυχαγωγικό τα παιδιά παρακολουθούν την ιστορία, συμμετέχουν, τραγουδούν, έχει και τραγούδια που συνοδεύονται από video clips, εμείς έχουμε φροντίσει και από τους στίχους των τραγουδιών να περάσουμε όλα τα χρήσιμα μηνύματα..” υπογράμμισε η κ. Ράπτη.