Διεθνή

Ζελένσκι: «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα. Ώρα για έντιμες συνομιλίες» [vid]

Ζελένσκι: «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα. Ώρα για έντιμες συνομιλίες» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Φανταστείτε τους 14.000 νεκρούς της Ρωσίας, μέσα στο στάδιο», ήταν το σχόλιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την φιλοπόλεμη φιέστα του Πούτιν στη Μόσχα. Η Ρωσία την ίδια στιγμή, δεν έχει πληροφόρηση, για τον ακριβή αριθμό των νεκρών της. Και είναι σαφές, πως το Κρεμλίνο, δεν περίμενε καν να έχει τόσους νεκρούς, ούτε τέτοια διάρκεια ο πόλεμος.

Έκκληση για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ειδάλλως, όπως είπε η άλλη πλευρά θα χρειαστεί να γεννηθούν, να ζήσουν και να περάσουν ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έναν πόλεμο που η Μόσχα δεν περίμενε να διαρκέσει, όπως δεν περίμενε την σθεναρή και γενναία αντίσταση από τον λαό μιας χώρας, που ήταν παραδοσιακά κοντά στον δικό της, λαό.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία νέα δραματική του έκκληση, διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι: «Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα. Ώρα για έντιμες συνομιλίες»

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι σε video που γύρισε σε έρημο δρόμο στη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο.

«Φανταστείτε τους 14.000 νεκρούς της Ρωσίας, μέσα στο στάδιο», ήταν το σχόλιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την φιλοπόλεμη φιέστα του Πούτιν στη Μόσχα. Η Ρωσία την ίδια στιγμή, δεν έχει πληροφόρηση, για τον ακριβή αριθμό των νεκρών της. Και είναι σαφές, πως το Κρεμλίνο, δεν περίμενε καν να έχει τόσους νεκρούς, ούτε τέτοια διάρκεια ο πόλεμος.

«Μπλόκαραν» τη ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο

Οι δύο κύριες ρωσικές διαδρομές για την επίθεση στο Κίεβο φέρεται να έχουν μπλοκαριστεί αναφέρει το CNN, το οποίο επικαλείται ενημέρωση από τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο οι Το υπουργείο ανέφερε πάντως ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επαναλάβουν τις προελεύσεις τους προς το Κίεβο.

Ο Ολεξάντρ Χρούζεβιτς, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, φέρεται να είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου – που χωρίζει την πόλη από βορρά προς νότο – έχουν σταματήσει.

«Από σήμερα, ο εχθρός έχει σταματήσει σε απόσταση σχεδόν 70 χιλιομέτρων από τη δεξιά όχθη της πόλης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση πυρών, εκτός από βολές ρουκετών. Στην αριστερή όχθη, η προέλαση έχει [επίσης] ανακοπεί. Ο εχθρός βάλλει κυνικά κατά των υποδομών μας. [Αλλά] οι κύριοι τρόποι επίθεσης έχουν μπλοκαριστεί».

Σε μια ενημέρωση αργότερα μέσα στην ημέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι στόχοι της Ρωσίας για την περικύκλωση του Κιέβου «δεν έχουν εκπληρωθεί».

Η Ρωσία θα έχει τέτοιες απώλειες που θα της πάρει γενεές επί γενεών για να συνέλθει

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες  εδώ και εβδομάδες, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», υπογράμμισε.

Για «εγκλήματα πολέμου», κατηγορεί η Δύση τον Πούτιν – «Απαράδεκτο», απαντά η Μόσχα

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη, παρότι αρχικά ανακοινώθηκε που δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των άνω των χιλίων αμάχων, που είχαν καταφύγει σε αυτό.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι. Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, που προχώρησε σε εισβολή στη γειτονική της χώρα τον περασμένο μήνα, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  δεν διευκρίνισε πάντως στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Ισοπεδωμένη πια η Μαριούπολη, εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για πάνω από δύο εβδομάδες. Πασχίζουν να προστατευθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, λένε οι τοπικές αρχές.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.

Μάχες ακόμα και μέσα στο κέντρο της πόλης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε χθες ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης.

Χωρίς νερό ή θέρμανση, γυναίκες μαζεύονται σε σημεία όπου έχουν ανάψει φωτιές για να μαγειρέψουν οτιδήποτε μπορούν να βρουν. Καθώς πλησιάζει η άνοιξη, δεν υπάρχει πλέον χιόνι για να μπορέσουν να το λιώσουν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό.

Αμετάβλητες οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις, διαμηνύει το Κίεβο

Μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είχε δηλώσει την Παρασκεύή με ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι θέσεις της ρωσικής πλευράς, παραμένουν αμετάβλητες, αφού προηγουμένως ο διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είχε πει ότι οι δύο πλευρές είναι «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν στο θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και ότι οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται κυρίως στο ζήτημα της ουδετερότητας της Ουκρανίας και της εγκατάλειψης κάθε πρόθεσης για ένταξη της, στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι και διαπραγματευτής του Κιέβου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στο Twitter φρόντισε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους», λέγοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί να «προκαλέσει ένταση στα μέσα ενημέρωσης» και ότι η θέση της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη.

Τόνισε δε, πως οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς αφορούν μόνο τις δικές τους θέσεις και αιτήματα. «Όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα ΜΜΕ. Οι θέσεις μας είναι αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες», έγραψε ο Ποντόλιακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments