Πολιτική

Ζέφη Δημαδάμα στο pagenews.gr: Έκρηξη της ακρίβειας

Ζέφη Δημαδάμα στο pagenews.gr: Έκρηξη της ακρίβειας
Η Ζέφη Δημαδάμα γράφει στο pagenews.gr για την έκρηξη της ακρίβειας

Είναι κοινή παραδοχή ότι η ακρίβεια έχει επιβαρύνει δυσβάσταχτα όλους τους πολίτες, αλλά περισσότερο την μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους και τις ευάλωτες ομάδες. Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός επέτειναν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, η οποία προϋπήρχε της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε έγκαιρα με αποτελεσματικά μέτρα. Η Ρωσική εισβολή  επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση χωρίς να γνωρίζουμε πότε και πως θα καταλήξει η κρίσιμη πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας.

Το Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό υπογραμμίζει και επιμένει στη λήψη αποφασιστικών μέτρων στήριξης των πολιτών αλλά και μέτρων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας στην αγορά. Έχοντας ήδη καταγραφεί ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού που οδεύει προς διψήφιο ποσοστό, και με αυξήσεις όπως 71% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη βενζίνη να έχει αυξηθεί 31%, το πετρέλαιο κίνησης 44%, το πετρέλαιο θέρμανσης 64% είναι αδύνατον τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ να προστατέψουν τους πολίτες. Πολύ λίγα και πολύ αργά.

Η κατάσταση στην οικονομία έχει δυστυχώς “ξεφύγει”. Και τα ημίμετρα της κυβέρνησης διαιωνίζουν τα προβλήματα και δεν  αντιμετωπίζουν τη φτωχοποίηση μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Σημειώνεται  ότι με βάση τα ευρήματα έρευνας του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ η ακρίβεια έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 1,5 μισθού τον χρόνο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ ενώ οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες μπορούν να επιβιώσουν στοιχειωδώς μόνο τις 19 ημέρες του μήνα!

Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής. Είναι αδιανόητο ο ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα να είναι στο 13% όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ 4% έως 7%. Ταυτόχρονα, δεν πραγματοποιούνται συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά αλλά αντίθετα οι έλεγχοι της αρμόδιας υπηρεσίας (ΔΙΜΕΑ) αντί να έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό είναι ελάχιστοι (με βάση τα εβδομαδιαία δελτία τύπου).

Είμαστε αποφασισμένοι στο Κίνημα Αλλαγής ΠΑΣΟΚ να δώσουμε φωνή σε αυτούς που υποφέρουν, στους πολίτες που έχουν “λυγίσει” για αυτό και προτείνουμε συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα με έμφαση στη δίκαιη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που παραμένει κρίσιμο κοινωνικό ζητούμενο αλλά και τη στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών : α)Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, Β) φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, γ) μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, δ) μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ε) αύξηση του κατώτατου μισθού και στ) ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κοινωνική ανακούφιση και η μείωση των ανισοτήτων που γιγαντώνονται δεν μπορεί να είναι ούτε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε αόριστα ευχολόγια αλλά καθημερινή, συστηματική πράξη ευθύνης.

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  – Στέλεχος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments