Διεθνή

Ουκρανία: Τυφλά χτυπήματα εναντίον αμάχων – Εγκλήματα πολέμου, προσφυγιά και απόγνωση

Ουκρανία: Τυφλά χτυπήματα εναντίον αμάχων – Εγκλήματα πολέμου, προσφυγιά και απόγνωση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή– για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – ότι χρησιμοποίησε πολυηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία,

Η Ρωσία πλήττει την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από την Κασπία Θάλασσα, η Ρωσία εξακολουθεί να σφυροκοπά την Ουκρανία, πλήττοντας τυφλά πόλεις και χωριά, όπου έχουν εγκλωβιστεί άμαχοι. Οι απώλειες σε ζωές είναι ανυπολόγιστες, αυτή τη στιγμή.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή– για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – ότι χρησιμοποίησε πολυηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Χτύπησαν σχολείο και σχολή Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη

Η Ρωσία έπληξε σήμερα την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, όπως μετέδωσε σήμερα Κυριακή 25η ημέρα του ανηλεούς πολέμου, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μεταξύ των κτιρίων που χτυπήθηκαν ένα σχολείο, όπου είχε καταφύγει πλήθος αμάχων, με τις απώλειες σε ζωές, να είναι άγνωστες ακόμα.

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στον απόηχο του βομβαρδισμού του θεάτρου της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Είχαν καταφύγει 400 άμαχοι στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαριούπολης

Το sky news μεταδίδει ότι το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν μία σχολή τέχνης όπου 400 άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο από τον πόλεμο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κανάλια Telegram του συμβουλίου της Μαριούπολης και της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα, το συμβούλιο είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ήταν μέσα και «βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια» του κατεστραμμένου καλλιτεχνικού σχολείου G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της πόλης. Πληροφορίες για θύματα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοίγουν σήμερα

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Οι μάχες έχουν απομακρυνθεί από τον Νικολάεφ, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα χτυπούν την πόλη από απόσταση 50-70 χιλιομέτρων, ανέφερε το πρωί της Κυριακής η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Έλλη Κασόλη. Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Νικολάεφ Βιτάλι Κιμ έκανε την ανακοίνωση στον αέρα του μαραθωνίου στα ουκρανικά κανάλια.

«Οι μάχες απομακρύνονται τώρα από τον Νικολάεφ προς διαφορετική κατεύθυνση», είπε, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς. Ο Βιτάλι Κιμ πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές της πόλης.

6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις Ουκρανικές πόλεις το Σάββατο μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος — πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος

Νέα πλήγματα σε Χάρκοβο και Μαριούπολη – Από αέρος και θαλάσσης, αυτή τη φορά

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης της βορειοανατολικής Ουκρανίας, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 266 άμαχοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά.

Η πόλη, που είχε πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται επί εβδομάδες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Χιλιάδες άμαχοι , έχουν εγκλωβιστεί στη Μαριούπολη – Εκατοντάδες στο ισοπεδωμένο θέατρο

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη για περισσότερες από δύο εβδομάδες, και προσπαθούν να προφλαχθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν διακόψει τις κεντρικές παροχές ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες σε ένα θέατρο της Μαριούπολης που οι τοπικές αρχές λένε ότι ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές την Τετάρτη. Η Ρωσία αρνείται ότι έπληξε το θέατρο ή ότι στόχευσε αμάχους. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τη Ρωσία θα μείνει στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη είναι «πράξη τρόμου» που θα «μνημονεύεται για αιώνες».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook νωρίς την Κυριακή, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι η Μαριούπολη θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα εγκλημάτων πολέμου. «Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες».

Πρωτοφανείς είναι οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό

Σχεδόν έναν μήνα (25η μέρα) από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η Μόσχα κάνει μόνο περιορισμένες προόδους, αναφέρει στο μεταξύ το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), εκτιμώντας παρατεταμένο αδιέξοδο.

Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 14.400 Ρώσους νεκρούς στρατιώτες, και τέσσερις στρατηγούς, ενώ οι ΗΠΑ για τουλάχιστον 7.000 Ρώσους στρατιώτες, ενώ η Μόσχα για 500. Εκατοντάδες είναι οι νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ενώ πάνω από 6.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά τη συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Σύμφωνα με το ISW, τίθενται οι προϋποθέσεις ώστε ο πόλεμος στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας να μεταβληθεί σε αδιέξοδο που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%». «Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες. Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN, τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι για σημαντικές ρωσικές απώλειες.

Ζελένσκι: Πτώματα Ρώσων συσσωρεύονται στις γραμμές άμυνάς μας

Είπε ότι η Ρωσία συνέχισε να «στέλνει τους ανθρώπους της για σφαγή», ενώ περιέγραψε μια μάχη κοντά στην Τσορνομπάγιβκα στο νότο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και έξι φορές απέκρουσαν τους Ρώσους.

«Σε μέρη όπου έγιναν ιδιαίτερα σκληρές μάχες, τα σώματα των Ρώσων στρατιωτών απλώς συσσωρεύονται κατά μήκος της γραμμής άμυνάς μας», είπε. «Και κανείς δεν συλλέγει αυτά τα πτώματα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι οκτώ διάδρομοι εκκένωσης λειτουργούσαν το Σάββατο, αλλά λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, οι αρχές δεν κατάφεραν να διασώσουν ανθρώπους από την Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου. Οι αρχές δεν μπόρεσαν επίσης να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις στη νότια περιοχή της Χερσώνας. «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπλοκάρει το κομβόι μας. Γιατί; Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Και πάλι, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα για την προπαγάνδα τους ότι η Ουκρανία άφησε τους πολίτες της χωρίς τα απαραίτητα, λες και η Ρωσία τους σώζει συνεχώς από κάτι», είπε ο Ζελένσκι.

Ανάγκη «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης»: Διάταγμα Ζελένσκι συγκεντρώνει τα τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσαν ο ΣΚΑΪ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας απαγόρευσε τη δραστηριότητα 11 κομμάτων που χαρακτήρισε φιλορωσικά καθ’ όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια. Την απόφαση ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Σάββατο το βράδυ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments