Nέα της αγοράς

Refinitiv: Νέα έρευνα δείχνει ότι η Ευρώπη περνάει τις χειρότερες κρίσεις στην Ιστορία

Refinitiv: Νέα έρευνα δείχνει ότι η Ευρώπη περνάει τις χειρότερες κρίσεις στην Ιστορία
Refinitiv: Τα αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν εκροές 67,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο. Εντωμεταξύ, τα ETF είχαν εισροές 9,2 δισ. ευρώ

Oι ροές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέχρι στιγμής φέτος ακολουθούν τα πρότυπα ιστορικών περιόδων κρίσεων για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2008, σύμφωνα με νέα έρευνα από την εταιρεία δεδομένων Refinitiv. Η έρευνα, την οποία επικαλείται το CNBC, επισημαίνει πως ένα υποτονικό περιβάλλον στην αγορά, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πανδημία και οι αναδυόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη σημαίνουν ότι ο κλάδος κεφαλαίων της ηπείρου σημείωσε καθαρές εκροές τον Φεβρουάριο που ανέβασαν τις συνολικές ροές μέχρι στιγμής φέτος σε -57,2 δισ. ευρώ ή -63,2 δισ. δολάρια.

CodeBook screenshot

Τα αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν εκροές 67,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο. Εντωμεταξύ, τα ETF είχαν εισροές 9,2 δισ. ευρώ

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς και δεδομένων των οικονομικών αβεβαιοτήτων θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές θα πωλούσαν μακροπρόθεσμα κεφάλαια και θα αγόραζαν προϊόντα των χρηματαγορών», δήλωσε ο Ντέτλεφ Γκλόου, επικεφαλής της έρευνας Lipper EMEA στη Refinitiv.

«Ως εκ τούτου, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πούλησαν προϊόντα χρηματαγορών, τα οποία συνήθως θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις».

Τα συνολικά μεγέθη των ροών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα 49,4 δισ. εκροές από προϊόντα της αγοράς χρήματος, δηλαδή βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χρέους, κάτι που σημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια κατέγραψαν στην πραγματικότητα μόνο περίπου 9 δισ. ευρώ εκροών ακόμη και σε ένα τόσο ταραγμένο περιβάλλον στην αγορά. Αυτά τα προϊόντα της χρηματαγοράς είναι αμοιβαία κεφάλαια με χαμηλό επίπεδο κινδύνου και συνήθως προσφέρουν στους επενδυτές υψηλή ρευστότητα.

«Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους τα αυξανόμενα επιτόκια που προκαλούνται από τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, καθώς πούλησαν επιπλέον ομολογιακά προϊόντα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Γκλόου.

Τους δύο πρώτους μήνες του έτους, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 91,9 δισ. ευρώ, ενώ τα ETF είχαν εισροές 34,7 δισ. ευρώ.

Η τάση των προηγούμενων κρίσεων επαναλαμβάνεται

Ο Γκλόου τόνισε ότι οι εισροές στα ETF μέσα σε αυτό το περιβάλλον αγοράς επαναλαμβάνουν μια τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων δύσκολων κρισιακών περιόδων, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 ή η κρίση δημόσιου χρέους του ευρώ το 2011. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ETF παρουσίασαν εισροές ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια άντεξαν τεράστιες εκροές.

Η ανάλυση της Refinitiv δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «λειτουργία κινδύνου» παρά το απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς.

«Πιο αναλυτικά, οι Ευρωπαίοι επενδυτές έλαβαν θέσεις σε τομείς που μπορεί να προσφέρουν διαφοροποίηση για το χαρτοφυλάκιό τους, όπως παγκόσμιες μετοχές ή ευέλικτα προϊόντα μικτών assets», πρόσθεσε ο Γκλόου.

«Μια πιο προσεκτική ματιά στην Lipper Global Classifications με τις καλύτερες και τις χειρότερες πωλήσεις για τους πρώτους δύο μήνες του 2022 δείχνει ξεκάθαρα μια τάση ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές πωλούν ορισμένες από τις ασφαλείς επενδύσεις τους ενώ επενδύουν σε κεφάλαια που μπορεί να προσφέρουν διαφοροποίηση για το χαρτοφυλάκιό τους ή επικεντρώνονται σε μεμονωμένα θέματα, κλάδους και χώρες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments