Άποψη

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί επιμένει σε εκλογές

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί επιμένει σε εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Αλέξης Τσίπρας: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε μέρα και μια επίθεση σε προσωπικό επίπεδο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάθε μέρα, και αίτημα για εκλογική αναμέτρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας από την ημέρα που ζήτησε εκλογές εντός της ολομέλειας του κοινοβουλίου, επαναλαμβάνει το ίδιο αίτημα. Το περίεργο για μια αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι που το ζητάει, είναι γιατί το ζητάει αφού ξέρει πως η απλή αναλογική θα είναι και πολιτική παρένθεση, μέχρι την επόμενη που και εκείνη, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα της.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβλέπει στις δεύτερες εκλογές, ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η Κυριακή της απλής αναλογικής, είναι η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει ουσιαστικά και την επόμενη κυβέρνηση.

Μια εκτίμηση αλλά και πολιτικός στόχος, με την οποία συμφωνεί απολύτως και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως ήδη τα δυο κόμματα βρίσκονται σε μια πορεία συνεννόησης, για τη δημιουργία μιας «προοδευτικής κυβέρνησης». Απλώς οι στόχοι των δυο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμπίπτουν καθώς γνωρίζουν πως τα αριθμητικά κοινοβουλευτικά δεδομένα, τη δεύτερη Κυριακή της όποιας ενισχυμένης αναλογικής θα είναι μια δύσκολη εξίσωση για την αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από το καθένα πως μια εμφατική μείωση του ποσοστού των τελευταίων εκλογών-31%-θα σήμαινε ουσιαστικά και μια ήττα πολλαπλών επιπέδων. Όσο και αν παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του δεύτερου δηλαδή, κόμματος, η εκλογική αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής θα τον ενισχύσει αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βρεθεί στη πλεονεκτική θέση να αποκτήσει το δικαίωμα των μπόνους των βουλευτικών εδρών και επομένως τη δυνατότητα  δημιουργίας κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει, επίσης, πως η δημιουργία κυβέρνησης από τη πλευρά της ευρύτερης αριστεράς, προϋποθέτει συμμαχίες. Κοντολογίς με το ΚΙΝΑΛ, διότι μια επανάληψη του παρελθόντος με το Γιάνη Βαρουφάκη, θα βρει σοβαρές αντιδράσεις εντός της Κουμουνδούρου. Αλλά και γιατί η επανάληψη δεν είναι, πάντα, μήτηρ της μαθήσεως.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ν.Δ.

Και από την άποψη της κυβερνητικής φθοράς. Μια συσπείρωση, όμως, που προσώρας δεν φαίνεται ικανή και αναγκαία να καλύψει τη διαφορά και να βρεθεί, επίσης, με διαφορά στη πρώτη θέση, τέτοια και τόση ώστε να έχει την ευχέρεια να διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες δημιουργίας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τη μάχη της πρώτης Κυριακής και για προσωπικούς λόγους. Από την ημέρα της εκλογής ήττας του, έχει κατηγορηθεί όσο λίγοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει χρεωθεί λάθη συνεργατών αλλά και πολιτικών στελεχών που έχουν στοιχειώσει τη διακυβέρνηση του. Έχει αναλάβει ευθύνες ακόμη και μετά την ήττα που δεν ήταν δικές του ενώ στην αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ο «ηγέτης που πρέπει να καθαρίσει το κόμμα του».

Για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην είναι ρεβάνς. Εξάλλου η επόμενη εκλογική μάχη θα είναι δυσκολότερη και από εκείνη της ήττας. Αν, μάλιστα, είναι μια επαναληπτική ήττα. Θα είναι, όμως, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι σε όλους. Η ήττα για τον ίδιον, δεν θα είναι καταστροφή. Πολύ, δε, περισσότερο αν είναι επικράτηση.

Ο πολιτικός χρόνος, όμως, είναι αμείλικτος. Και, όπως τον συμβούλευε και στενός του συνεργάτης «απόδειξε ότι είσαι ηγέτης»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments