Διεθνή

Εκκληση Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ: “Δώστε μου το 1% των τανκ που έχετε”

Εκκληση Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ: “Δώστε μου το 1% των τανκ που έχετε”

Πηγή Φωτογραφίας: today

Κατά την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ απηύθυνε μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να δοθεί στην Ουκρανία το 1% των στρατιωτικών μέσων της Συμμαχίας.

Με πάθος και ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας (24/3) τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τη Συμμαχία την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς», ώστε η χώρα του να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

“Για να σώσει τους ανθρώπους και τις πόλεις, η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς. Με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία χρησιμοποιεί το πλήρες οπλοστάσιό της χωρίς περιορισμούς εναντίον μας”, είπε ο Ουκρανός ηγέτης και έκανε έκκληση για επιθετικά όπλα λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη. Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς…Μπορείτε να μας δώσετε το 1% όλων των αεροπλάνων σας. 1% των τανκ σας. Το 1%! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση. Χωρίς αυτά τα όπλα η Ουκρανία δεν θα μπορεί να έχει ύπαρξη. Η Συμμαχία μπορεί να μας βοηθήσει, δεν είναι πολύ αργά”.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ζελένσκι για το ΝΑΤΟ: “Σας παρακαλώ, μη μας ξαναπείτε ποτέ ότι ο στρατός μας δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ. Αποδείξαμε για τι είμαστε ικανοί. Και πόσο μπορούμε να συμβάλουμε στην κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο.. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη, ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία. Αλλά υπερασπιζόμαστε μαζί σας τις κοινές μας αξίες. Και υπερασπιζόμαστε όλες αυτές τις αξίες εδώ και ήδη έναν μήνα!”

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίησή του για τις επιδιώξεις των Ρώσων, λέγοντας στους ηγέτες του ΝΑΤΟ:

“Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε ήδη ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει στην Ουκρανία.  Θέλει να πάει πιο μακριά και να στραφεί κατά των ανατολικών μελών του ΝΑΤΟ, των βαλτικών χωρών, της Πολωνίας. Τότε το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να σκέφτεται την αντίδραση της Ρωσίας; Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος; Και εσείς είστε πεπεισμένοι ότι το άρθρο 5 μπορεί να λειτουργήσει;”.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι δεν κατηγορεί το ΝΑΤΟ για ότι συμβαίνει στη χώρα του : «Δεν κατηγορώ το ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει. Δεν είναι οι ρουκέτες και οι βόμβες σας που καταστρέφουν τις πόλεις μας. Υπήρχαν βόμβες φωσφόρου σήμερα. Σκοτώθηκαν και ενήλικες και παιδιά. Θέλω απλώς να ξέρετε: η Συμμαχία μπορεί ακόμα να αποτρέψει Ουκρανοί από το θάνατο από ρωσικά χτυπήματα”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments