Διεθνή

Γιατί συνδέουν τον Πούτιν με το πανάκριβο γιοτ στις ακτές της Τοσκάνης

Γιατί συνδέουν τον Πούτιν με το πανάκριβο γιοτ στις ακτές της Τοσκάνης

Πηγή Φωτογραφίας: The Guardian

Tο γιοτ των 700 εκατ. δολαρίων που έχει... παρκάρει, τουλάχιστον για οκτώ μήνες, στις ακτές της Τοσκάνης, φέρεται να ανήκει στον Πούτιν

Στον Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγούν όλες οι πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη της υπερπολυτελούς θαλαμηγού, μήκους 140 μέτρων, που είναι αγκυροβολημένη εδώ και μήνες στο ναυπηγείο στη Marina di Carrara, πόλη στις ακτές της Τοσκάνης.

Όλοι αναρωτιούνται για την ταυτότητα του  ιδιοκτήτη, με τις φήμες ότι ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη ή ακόμα και στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχουν φουντώσει.

«Είναι το μεγαλύτερο γιοτ που έχω δει ποτέ εδώ», λέει στην Guardian η Σούζι Ντιμιτρόβα, η οποία έχει σκάφος στην ίδια μαρίνα. «Υπάρχουν άνθρωποι που το καθαρίζουν όλη την ώρα. Η τελευταία φορά που το είδα να φεύγει ήταν πέρυσι. Όλοι αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης», συμπληρώνει.

«Ιδιοκτήτης ο Πούτιν»

Το Scheherazade, όπως είναι το όνομά του, βρίσκεται υπό έρευνα από τις ιταλικές αρχές για πιθανούς δεσμούς με Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ακτιβιστές που συνεργάζονται με τον φυλακισμένο Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι το γιοτ ανήκει στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Maria Pevchikh και ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Georgy Alburov, αποκάλυψαν ότι – σύμφωνα με λίστα από τον Δεκέμβριο του 2020 – όλα τα μέλη του πληρώματος είναι Ρώσοι πλην του καπετάνιου.

Ισχυρίστηκαν δε ότι κάποια από τα μέλη του πληρώματος είναι στην πραγματικότητα στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας (FSO), μια υπηρεσία που διαχειρίζεται την ασφάλεια υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν.

Οι ακτιβιστές, οι οποίοι προέτρεψαν τις ιταλικές αρχές να κατασχέσουν το γιοτ, είπαν ότι οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν ότι το σκάφος ανήκει στον Πούτιν.

«Είναι Ρώσοι κρατικοί υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και ταξιδεύουν τακτικά στην Ιταλία για να δουλέψουν στο μυστηριώδες γιοτ», έγραψε με νόημα η Pevchikh σε ανάρτησή της στο Twitter.

Και νοσοκομείο στο εσωτερικό του

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής Sun, το σκάφος έχει μεταξύ άλλων σπα, σάουνα, πιάνο, γυμναστήριο, πισίνες, τζακούζι, δύο ελικοδρόμια, τζάκι, θέατρο, αίθουσες χορού και αίθουσα κινηματογράφου, τηλεόραση 5 μέτρων και ενυδρείο.

Μια από τις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν είναι οι επίχρυσες θήκες για τα χαρτιά τουαλέτας.

Ενδιαφέρον έχει και το σχέδιο με την πίστα χορού να μετατρέπεται σε πισίνα – θεωρείται μοναδικό στο είδος του.

Τα στοιχεία που – κατά τη βρετανική εφημερίδα – προδίδουν ότι το σκάφος ανήκει στον Πούτιν είναι ότι το ένα γυμναστήριο προορίζεται ξεκάθαρα για τζούντο, ενώ υπάρχει και νοσοκομείο για την – κατά τις φήμες – ασθμαίνουσα υγεία του.

Φυσικά, το κότερο έχει και τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ασφαλείας με τέσσερα ραντάρ, ικανό να καταρρίψει drones.

Η αξία του υπερπολυτελούς σκάφους των 139 μέτρων υπολογίζεται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η Μarina di Carrara, όπου βρίσκεται το γιοτ για επισκευές, είναι κοντά στο Forte dei Marmi, έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Ρώσους ολιγάρχες.

H ιδιοκτήτρια εταιρεία του ναυπηγείου, όπου βρίσκεται το σκάφος, διέψευσε ότι αυτό ανήκει στο Πούτιν. Ρεπορτάζ της ιταλικής La Stampa το είχε συνδέσει με τον πρώην πρόεδρο της Rosneft, τον Eduard Yurievich Khudainatov. Ωστόσο, η ιταλική αστυνομία έχει καταρρίψει αυτό το σενάριο και δηλώνει βέβαιη ότι το κότερο ανήκει σε κάποιον από τον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη.

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στην Ιταλία ήταν το 2019, έπειτα από πρόσκληση του πρώην πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Τότε, είχε συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments