Διεθνή

Τουρκία ΗΠΑ: Παραδώστε άνευ όρων τα F-35 και Patriot

Τουρκία ΗΠΑ: Παραδώστε άνευ όρων τα F-35 και Patriot
Τουρκία ΗΠΑ: Νέο τελεσίγραφο απηύθυνε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ για άμεση παράδοση των F-35 και των Patriot.

Τουρκία και ΗΠΑ φαίνεται να συνεργάζονται, όμως η Άγκυρα ακόμα διεκδικεί τα F35.  Να παραδώσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία, ζητά από την Ουάσιγκτον η Άγκυρα διά στόματος του Φαχρετίν Αλτούν.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν, με επιστολή του στη Wall Steet Journal επισημαίνει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των χωρών για προμήθεια των ρωσικής κατασκευής συστημάτων S-400 στην Ουκρανία.

Ευθύνη της Δύσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο κ. Αλτούν σημειώνει ότι η Τουρκία εκδιώχθηκε παράνομα για πολιτικούς λόγους από το πρόγραμμα των F-35, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να ζητήσει εναλλακτικές μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να την προμηθεύσει με πυραύλους Patriot.

«Η παράνομη “απομάκρυνση” της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 για πολιτικούς λόγους (τους οποίους οι ΗΠΑ δεν έχουν επισήμως και νόμιμα κοινοποιήσει την Τουρκία) καθιστά δύσκολο να ληφθεί σοβαρά υπόψη το καρότο της “επαναφοράς” της Τουρκίας» συνεχίζει ο κ. Αλτούν.

Τι είπε για τα f35 και τους Patriot

Τονίζει, δε, ότι είναι «ευθύνη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Τουρκία» και σημειώνει ότι «η Τουρκία, η οποία θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικό στόχο και υπερηφανεύεται για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αναμένει ότι η Δύση θα την αντιμετωπίσει όπως της αξίζει. Θα απαιτούνταν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όχι αποκαλούμενες άτυπες προτάσεις, για την αποκατάσταση της σχέσης».

Σημειώνει ακόμα ότι οι Τούρκοι «εξακολουθούν να θυμούνται πώς οι σύμμαχοί μας απέσυραν τις συστοιχίες Patriot από την Τουρκία κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο τεταμένες περιόδους στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας», προσθέτοντας ότι «ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για προμήθεια Patriot». Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τη Δύση «να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις συστοιχίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments