Διεθνή

Σύνταξη στα 65: Η ανατρεπτική πρόταση Μακρόν

Σύνταξη στα 65: Η ανατρεπτική πρόταση Μακρόν
Σύνταξη στα 65: Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο και υποψήφιο για την επανεκλογή του σε ελάχιστες εβδομάδες, αυτή είναι η καταλληλότερη λύση για τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού της.

Η σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το δημογραφικό πρόβλημα είναι σαφής: «H Γαλλία, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αντιμετωπίσει τη «γήρανση του πληθυσμού της». Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν τα επόμενα χρόνια την ιδιότητα του συνταξιούχου και θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα. Με απασχολεί εξαιρετικά το συνταξιοδοτικό μας σύστημα: οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τους συνταξιούχους», τονίζει ο Εμμανουέλ Μακρόν και συνεχίζει: «Είμαστε μια χώρα που γερνάει. Συνεπώς, δεν ισχύει ότι μπορεί κανείς να συνεχίσει να φεύγει στην ίδια ηλικία αν θέλει να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη».

Ο υποψήφιος του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου διευκρινίζει ότι «η  Γαλλία έχει μόνο τρεις λύσεις». Ειδικότερα, «η πρώτη είναι να μειώσουμε τις συντάξεις»,  υποστηρίζει ο Μακρόν, που δηλώνει ότι «είναι αντίθετος, γιατί οι συντάξεις δεν είναι αρκετά υψηλές σήμερα».

Η δεύτερη λύση είναι «να αυξήσουμε το ύψος των εισφορών των εργαζομένων».  Ο Μακρόν όμως δηλώνει: «Δεν είμαι υπέρ αυτής της λύσης γιατί στη χώρα μας έχουμε ήδη πολλές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα εργατικές επιβαρύνσεις. Όταν αυξάνουμε τις συνταξιοδοτικές εισφορές, έχω διαπιστώσει πως είτε μειώνουμε την ανταγωνιστικότητά μας εταιρείας, είτε αυξάνουμε την ανεργία, αφού αυξάνουμε το κόστος εργασίας».

Η λύση που προτείνει ο υποψήφιος του μεταρρυθμιστικού κέντρου είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 έτη. «Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό μέτρο και αντιστοιχεί στην εξέλιξη των δημογραφικών μας στοιχείων». Κατά τον Μακρόν, αυτό το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά, «βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα και δίνοντας μπόνους για την πρόωρη συνταξιοδότηση στα 65».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments