Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός, Καθηγητής

Με την
Σοφία Χύτου

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Εξελίξεις στην Ουκρανία, στάση της Ε.Ε, ακρίβεια, ενεργειακά

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός και Καθηγητής μίλησε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις μελλοντικές συνέπειες, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απόφαση της Ελλάδας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός και Καθηγητής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις μελλοντικές συνέπειες, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απόφαση της Ελλάδας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις μελλοντικές συνέπειες

“Η ευχή όλων μας είναι πράγματι η διπλωματία να πάρει τη σκυτάλη και να τελειώσει το γρηγορότερο ο πόλεμος ήδη το ανθρώπινο κόστος είναι πολύ σημαντικό. Ξέρουμε ήδη το περίγραμμα της λύσης ουδετερότητα στην Ουκρανία. Δυστυχώς κάτι που θα μπορούσαμε να το είχαμε πετύχει πολύ νωρίτερα χωρίς να χρειαστεί να έχουμε αυτό το αίμα και η καταστροφή η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και δύο επίσης απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είναι δυσκολότερο να ικανοποιηθούν δηλαδή η αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και οι ανεξαρτησίες των ανατολικών δημοκρατιών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι επιθυμεί διπλωματική λύση ευνόητο είναι, δεν μπορώ να κάνω μια πρόβλεψη σαφή τώρα για το πότε θα έχουμε ευόδωση αυτής της προσπάθειας. Πάντως όλων μας οι ευχές και των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Ακόμη κι αν τελειώσει σύντομα ο πόλεμος οι συνέπειες του θα είναι καιρό μαζί μας..” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

“Ναι μεν αντέδρασε γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν ως προς την λήψη αποφάσεων για κυρώσεις που μάλιστα στην αποφασιστικότητά της είναι πολύ ισχυρότερες από ότι στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως στο επίπεδο της διπλωματίας και την περίοδο αμέσως πριν από τον πόλεμο και ιδίως στις προηγούμενες δεκαετίες απέτυχε και να εμποδίσει τον πόλεμο και να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη που θα ενσωμάτωνε και τη Ρωσία” υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Για την αποστολή αμυντικού υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία

“Στέλνουμε πρώτη φορά ως χώρα θανατηφόρο πολεμικό υλικό γιατί υπάρχει αυτή η νομική διάκριση του θανατηφόρου με μη θανατηφόρο, ας πούμε κράνη και αλεξίσφαιρα είναι στη δεύτερη κατηγορία, ουσιαστικά σαν ένα σήμα άμεσης εμπλοκής σε ένα πόλεμο. Είπα προηγούμενως ότι η χώρα δεν έπρεπε να κρατήσει ίσες αποστάσεις έπρεπε να καταδικάσει την εισβολή έχοντας ανοιχτή την πληγή της Κύπρου, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Όμως ταυτόχρονα δεν θα έπρεπε να είναι από τις χώρες τις επισπεύδουσες στο πεδίο του πολέμου. Η χώρα μας διαχρονικά εμφανίζεται ως δύναμη ήπιας ισχύος, ως χώρα που μιλά για την ειρήνη και που έχοντας πολιτικό σπίτι την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι και μια γέφυρα ανάμεσα σε αυτό το πολιτικό σπίτι και άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα…” είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί

“Είναι μέτρα ασπιρίνη, πολύ πολύ λίγα και πολύ αργά. Αυτή η έκρηξη της ακρίβειας επιδεινώνετε μεν από τον πόλεμο σίγουρα όμως δεν είναι αποκλειστικά εξαιτίας του πολέμου. Θυμόμαστε όλοι ότι πολλοί ακριβοί λογαριασμοί και ανεβασμένες τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς είχαμε δει ήδη από το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη. Εδώ φαίνονται ξεκάθαρα οι ευθύνες της κυβέρνησης όπως και οι ευθύνες της στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με την πανδημία, φαίνονται από το γεγονός ότι είχαμε περάσει σε υφεσιακή περίοδο ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 πριν επομένως δούμε τις συνέπειες της πανδημίας χειροπιαστά…” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.