Nέα της αγοράς

300 πλοία και 1.000 ναυτικοί έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου

300 πλοία και 1.000 ναυτικοί έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Navy Lookout - Bimco

128 είναι πλοία με ξένη σημαία, πολλά από αυτά με πλήρωμα εγκλωβισμένο στο σκάφος και δεν μπορούν να φύγουν λόγω των μαχών στην Ουκρανία

Τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται σε πλοία που έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία, που δεν μπορούν να φύγουν λόγω των μαχών. Παρά την αρχική αναταραχή επιτυχών εκκενώσεων από πλοιοκτήτες και σημαίες, περισσότερα από 1.000 ναυτικοί εκτιμάται ότι έχουν κολλήσει εντός της εμπόλεμης ζώνης

Τα δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι 347 πλοία δεν έχουν μετακινηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και τουλάχιστον 128 πλοία με ξένη σημαία έχουν κολλήσει μέσα σε λιμάνια ή αγκυροβόλια της Ουκρανίας

Ενώ μερικές εκατοντάδες ναυτικοί πιστεύεται ότι έχουν εκκενωθεί, το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Διεθνών Μεταφορών δήλωσε ότι περίπου 140 πλοία με ξένη σημαία με περισσότερους από 1.000 ναυτικούς από 20 χώρες είχαν κολλήσει σε πλοία με τις προμήθειες να μειώνονται.

Η ανάλυση των δεδομένων της Lloyd’s List Intelligence δείχνει ότι ο αριθμός των πλοίων που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και δεν είναι σαφές πόσα πλοία έχουν ακόμη πλήρωμα.

Από τα 347 πλοία που μπορούν να αναγνωριστούν από τα σήματα του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης, τα οποία σταμάτησαν να κινούνται μετά την έκρηξη των μαχών στην Ουκρανία και παρέμειναν μέσα σε λιμάνια ή αγκυροβόλια, τα περισσότερα είναι είτε πλοία με σημαία Ρωσίας είτε Ουκρανίας. Πολλά από αυτά είναι μικρότερης εγχώριας χωρητικότητας για τα οποία υποτίθεται ότι το πλήρωμα θα είχε ήδη εκκενωθεί.

Ωστόσο, 128 είναι πλοία με ξένη σημαία, πολλά από αυτά με πλήρωμα εγκλωβισμένο στο σκάφος και δεν μπορούν να φύγουν λόγω των μαχών

Δεν είναι σαφές πόσοι ναυτικοί φύγει από την Ουκρανία, αλλά είναι ενδεικτική η εμπειρία των πλοίων με σημαία Λιβερίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της σημαίας, περίπου 350 ναυτικοί επέβαιναν σε λιβεριανά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια στο ξέσπασμα του πολέμου.

Παρά τις άμεσες προσπάθειες να τοποθετηθούν πλοία, οι ιδιοκτήτες μπόρεσαν να επαναπατρίσουν μόνο 50-75 μέλη του πληρώματος τους προτού οι μάχες αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω εκκένωση.

Οι λεπτομέρειες για το πλήρωμα των 275 ατόμων που παραμένουν σε πλοία με σημαία Λιβερίας που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι επίσημες διαδρομές ανεφοδιασμού κόπηκαν πριν από εβδομάδες.

Οι ακριβείς εκτιμήσεις είναι αδύνατες, αλλά πολλές άλλες σημαντικές σημαίες αναφέρουν παρόμοιο επίπεδο επαναπατρισμού, υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον 1.000 ναυτικοί είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι εντός της εμπόλεμης ζώνης σε πλοία σε ημι-αποστολή που δεν μπορούν να φύγουν.

Τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από βλήματα από το ξέσπασμα του πολέμου και ενώ μόνο δύο ναυτικοί έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση, αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται και είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να έχει ήδη αυξηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments