Διεθνή

Φυσικό αέριο: Δεν υπάρχει αίτημα προς την Ελλάδα για πληρωμή με ρούβλια

Φυσικό αέριο: Δεν υπάρχει αίτημα προς την Ελλάδα για πληρωμή με ρούβλια
Φυσικό αέριο: Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στις αγορές όπου η Μόσχα απαιτεί τα ρούβλια ως νόμισμα συναλλαγής, η Ελλάδα δεν έλαβε αίτημα.

Από ότι φαίνεται η Ελλάδα δεν έχει λάβει αίτημα για πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλι. Οι συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ, για την προμήθεια της χώρας μας με ρωσικό αέριο προβλέπουν την πληρωμή των ποσοτήτων καυσίμου σε ευρώ. Για να αλλάξει το νόμισμα στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές, θα πρέπει να υπάρξει ρητή συμφωνία και των δύο πλευρών.

Αυτό σημαίνει πως το αίτημα τροποποίησης του νομίσματος εξόφλησης μπορεί να τεθεί μόνο στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης της ΔΕΠΑ, έπειτα από επίσημο αίτημα της Μόσχας.

Σχετικά με τα συμβόλαια

Όπως είναι φυσικό, η πραγματοποίηση μίας τέτοιας διαπραγμάτευσης δεν θα υπαγορευόταν μόνο από καθαρά εμπορικά κριτήρια, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Στο θεωρητικό πάντως ενδεχόμενο που ΔΕΠΑ και Gazprom ξεκινούσαν ανάλογες συνομιλίες, η ελληνική εταιρεία θα μπορεί και από την πλευρά της να εγείρει θέματα τροποποίησης όρων των συμβολαίων, όπως για παράδειγμα τον τρόπο τιμολόγησης ή τη διάρκεια των συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Μόσχα επιμείνει σε μονομερή τροποποίηση του νομίσματος με το οποίο θα γίνονται εφεξής οι συναλλαγές, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, τότε η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να προσφύγει στη διαιτησία. Μάλιστα, με δεδομένο ότι θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων των συμβάσεων, θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιο ότι η ετυμηγορία του διαιτητικού δικαστηρίου θα είναι μια «βαριά» καταδικαστική απόφαση της Μόσχας.

Καθολική άρνηση πληρωμής σε ρούβλια

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις λεγόμενες «μη φιλικές χώρες» προαναγγέλθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ζητώντας από την κυβέρνηση να εκδώσει αντίστοιχη οδηγία προς την Gazprom για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Μόλις χθες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και την Gazprom θα υποβάλουν έκθεση έως τις 31 Μαρτίου σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αρχική ανακοίνωση, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, και η Πολωνία δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να εξοφλούν τη Μόσχα σε ευρώ. Μόλις χθες η Eni, η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni γνωστοποίησε πως δεν μπορεί να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. «Δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε ρούβλια. Και αυτό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση, η οποία καθορίζει τις συναλλαγές σε ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Απειλή για αναστολή προμήθειας με ρωσικό αέριο

Ανάλογη ήταν και αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο, με τις χώρες των G7 απορρίπτουν χθες το αίτημα της Μόσχας. «Όλοι οι υπουργοί των χωρών της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση παραβίασης των υπαρχόντων συμβολαίων», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο μήνυμα των χωρών της G7 απάντησε κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της Μόσχας, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλή της Ρωσίας), τονίζοντας ότι η άρνηση για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια θα οδηγήσει σε ξεκάθαρη αναστολή στην παροχή αερίου. «Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε αέριο δωρεάν, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε φιλανθρωπία».

Η απόφαση της Μόσχας ερμηνεύεται ως μία κίνηση στήριξης του εθνικού της νομίσματος. Ωστόσο, όπως έγραψε το Insider.gr, πέρα από την άμεση σκοπιμότητα στην τρέχουσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, διευρύνει -ποιοτικά και όχι μόνο ποσοτικά- ακόμα περισσότερο αφενός την «έξοδο» από το δολάριο και αφετέρου την «αντίληψη» διεθνώς πλέον ότι η υπέρβαση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές είναι πλέον μία «ρεαλιστική» αντίληψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments