Ελλάδα

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ένα από τα μεγάλα "βάσανα" των δήμων όλης της χώρας είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, αλλά μετά από χρόνια βρέθηκε λύση

Ένα από τα μεγάλα “βάσανα” των δήμων όλης της χώρας είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, αλλά μετά από χρόνια βρέθηκε λύση. Μετά το Πάσχα αναμένεται να περάσει σχέδιο νόμου από τη Βουλή για την Αστική Αναζωογόνηση και Ανάπλαση.

Ο συγκεκριμένος νόμος αναμένεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση και την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων. Τι σημαίνει όμως αυτό;  

Οι Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου αλλά και ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν για 50 χρόνια τη διαχείριση εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

Χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς

Η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην Αθήνα αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι ένας από τους κύριους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κι αυτό επειδή τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια (μόνο στο Δήμο Αθηναίων τα εγκαταλελειμμένα κτήρια φθάνουν τα 1.500 και είναι διασκορπισμένα και στις επτά δημοτικές κοινότητες) αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς αλλά και εστίες μολύνσεων.

Αναλαμβάνει δράση ο Φορέας Διαχείρισης

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο στο οποίο θα εγγράφονται τα ακίνητα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε Φορέα Διαχείρισης ( με ειδικές προϋποθέσεις), σεβόμενοι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών.

Μετά τα 50 χρόνια

Όπως προαναφέρθηκε, η διαχείριση εγκαταλελειμμένου ακινήτου δύναται να περιέχεται στον Διαχειριστή έως 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του ακινήτου. Με την παρέλευση του χρόνου διαχείρισης του ακινήτου από τον Διαχειριστή, η διαχείριση του ακινήτου επανέρχεται στον ιδιοκτήτη του.

Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες

Ο Διαχειριστής οφείλει: να αποδώσει στον ιδιοκτήτη τα έσοδα που εισέπραξε από την αξιοποίηση του ακινήτου, αφού παρακρατήσει τις πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης και επανάχρησης του ακινήτου, τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη τα οποία όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου στο Δήμο, και επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στο 20% επί του συνόλου των προαναφερομένων ποσών ως διαχειριστική δαπάνη, καθώς και τυχόν εμπράγματα βάρη που έχουν εξυπηρετηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments