Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ελίζα Βόζεμπεργκ
Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Με την
Σοφία Χύτου

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργειακά, οικονομικές επιπτώσεις πολέμου

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με την ακρίβεια και την κριτική που ασκείτε, για τις κυρώσεις στη Ρωσία και άλλα θέματα.

Η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με την ακρίβεια και την κριτική που ασκείτε, για τις κυρώσεις στη Ρωσία και άλλα θέματα.

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις και η επόμενη ημέρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία για την Ευρώπη – Για τη Σύνοδο Κορυφής και τα αποτελέσματά της

“Η Σύνοδος Κορυφής συνέπεσε και με την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαμε και εμείς οπότε εκ των πραγμάτων η ατζέντα επικεντρώθηκε στα θέματα της ενέργειας και βέβαια της αλματώδους αύξησης των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης και όχι μόνο, η επόμενη ημέρα και πως χαράσσεται για τον πλανήτη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ανατολική Μεσόγειο. Στο κείμενο των συμπερασμάτων συμπεριελήφθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη ελέγχου της χονδρικής τιμής του αερίου, της ενέργειας ουσιαστικά κάτι το οποίο δεν ευδοκίμησε μέχρι τη στιγμή που συνομιλούμε αλλά οπωσδήποτε θα τεθεί στην ατζέντα το Μάιο από ότι έχει ειπωθεί, δηλαδή περιμένουμε μια πρόταση από την Επιτροπή. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι τον Ιούνιο δεν φαίνεται αυτό να βρίσκει έδαφος εφαρμογής βρίσκει κάτι άλλο όμως πολύ σημαντικό που ήταν και ελληνική πρόταση. Αυτό το δέχεται η επιτροπή, το δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναγκαία ρύθμιση οριζόντια για τα κράτη μέλη δηλαδή να υπάρξει ένας κοινός διαμοιρασμός και κοινή αποθήκευση…” σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Ευρωπαϊκή Ένωση – Ρωσία και ενεργειακά

“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ετερόκλητη ενεργειακή πολιτική, δεν είναι κάθε κράτος μέλος το ίδιο π.χ. η Γερμανία που είναι η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα μαζί με τη Γαλλία αλλά πιο ισχυρή σε αυτό το επίπεδο είναι 100% εξαρτημένη, εμείς μια χώρα πιο μικρή είμαστε 44% από το αέριο και από φυσικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά ένα ποσοστό, από το υγροποιημένο κατά άλλο. Υπάρχει μια ρητορική από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ενώ η Ισπανία πέτυχε να ρυθμίσει τα ενεργειακά της και η Πορτογαλία κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το κάνει και η Ελλάδα ως χώρα του Νότου και δεν το έκανε. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή, η αλήθεια είναι ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ελάχιστη λόγω των Πυρηναίων Ορέων προσβασιμότητα και ήταν δικαίωμά τους να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα σε εθνικό επίπεδο του δικού τους μηχανισμού ελέγχου αλλά αυτό επιβαρύνει τον πληθωρισμό τους ενώ η Ελλάδα δεν είχε τέτοιο δικαίωμα…” ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την κριτική που ασκείτε

“Αυτός ου ασκεί κριτική και είναι δικαίωμα βεβαίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική αλλά καλό θα είναι να ασκείτε κριτική με επιχειρήματα και στοιχεία. Είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που από την πανδημία και μέσα σε ένα τρίμηνο έχει δισεκατομμύρια για να στηρίξει την οικονομία εννοούμε τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πιέζονται περισσότερο. Ναι πιστεύω εγώ ότι η στήριξη θα είναι δυναμική είναι ήδη αλλά είδατε ότι κατά περιόδους η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω εκταμιεύει και προσφέρει ενώ αν είχαμε ακολουθήσει συνταγές ιδιαίτερα από το στόμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι μόνο…” υπογράμμισε.

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο pagenews.gr: Για την κριτική που ασκήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Ρωσία

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ελέγχετε για τον τρόπο που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Εκείνο είναι που πονάει την Ελλάδα μας, εκείνο είναι που μας θίγει σε προσωπικό επίπεδο με εθνικά χαρακτηριστικά. Το λέω γιατί βλέπουμε ότι και η Τουρκία δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε βέβαια κυρώσεις και πιστέψτε με ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν πράγματι επίδραση στη Ρωσία και ιδιαίτερα στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είναι τυχαίο που εκβιάζει διότι περί εκβιασμού πρόκειται ότι αν δεν δεχθούμε μέχρι τέλος Μαρτίου μάλιστα την πώληση φυσικού αερίου έναντι ρουβλίων ότι θα σταματήσει…” είπε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.