Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στην Κίνα να μην στηρίξει την Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στην Κίνα να μην στηρίξει την Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Financial Times

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για την προσπάθεια της ΕΕ να πείσει την Κίνα να μην παράσχει βοήθεια στη Ρωσία, στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Σήμερα, συναντώνται στις Βρυξέλες, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ και της Κίνας.

Η ΕΕ πρόκειται να ζητήσει από την Κίνα να μην παράσχει βοήθεια στη Ρωσία, στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι της ΕΕ χρησιμοποίησαν μια ασυνήθιστα ανοιχτή γλώσσα και τόνισαν ότι οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στη Ρωσία θα έβλαπτε τη διεθνή φήμη της Κίνας και θα υπονόμευε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, που είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας.

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τσαρλς Μισέλα αντίστοιχα, θα έχουν τηλεδιασκέψεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και, εν συνεχεία, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας θα είναι, από εμπορική άποψη, «ζήτημα εκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επανέλαβε, από την πλευρά του, την έκκληση της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία

Η Κίνα διαπιστώνει ότι η ΕΕ επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη λήψη των αποφάσεών της που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε, το 2019, μια αρκετά σκληρή διπλωματική γλώσσα, αποκαλώντας την Κίνα «συστημικό αντίπαλό» της, αν και δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες την αντιμετωπίζουν ως πιθανό σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημικής κρίσης και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments