Ελλάδα

“Περπατάμε για τον αυτισμό” – Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο Ζάππειο για την Παγκόσμια Ημέρα

“Περπατάμε για τον αυτισμό” – Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στο Ζάππειο για την Παγκόσμια Ημέρα
Ένας διαφορετικός περίπατος διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό

Ένας διαφορετικός περίπατος διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η διεύθυνση δημοτικών ιατρείων του δήμου Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών αλλά και τους «Legends 2004», δηλαδή τους ποδοσφαιριστές που έφεραν το Euro στην Ελλάδα, περπάτησαν μαζί με πλήθος ανθρώπων και συλλογικοτήτων για τον αυτισμό, συμβολικά γύρω από το Ζάππειο.

«Μαζευτήκαμε στο Ζάππειο, πρωί Κυριακής σε μια Ελλάδα ηλιόλουστη, σε μια Αθήνα ηλιόλουστη να δώσουμε χαρμόσυνο, δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα ένταξης, απόλυτης αποδοχής και απόλυτης ισονομίας και ισότητας σε οτιδήποτε υπάρχει για όλους μας. Κανένας σε αυτή την πόλη δε θα αισθάνεται αποκλεισμένος, κανένας δε θα αισθάνεται ότι έχει να αντιμετωπίσει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από τους άλλους» είπε στο ΑΠΕ η Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι μαζί. Βεβαίως ο αυτισμός είναι μέσα στη ζωή μας, είναι κοντά μας, αγγίζει όλους μας και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες μεγαλώνοντας στο φάσμα του αυτισμού, είναι όχι απλώς να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν, αλλά να τους κατανοήσουμε, να κερδίσουμε από αυτούς και να μάθουμε από αυτούς».

“Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει επιτέλους η κοινωνία να γνωρίσει τι είναι αυτές οι διαταραχές”

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οικογένειες και παρέες κρατώντας γαλάζια μπαλόνια και φορώντας μπλουζάκια με το μήνυμα «Περπατάμε για τον αυτισμό», ξεκίνησαν από μπροστά από το Ζάππειο στην λεωφόρο Αμαλίας και έκαναν την περίμετρο κινούμενοι προς την λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου. «Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Α΄ παιδιατρική κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων, κάνει ένα σύνολο εκδηλώσεων και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε την κοινωνία για μια συχνή διαταραχή. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα μας ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό, αλλά και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, έχουν κάποιες ειδικές ανάγκες.

Πρέπει να γνωρίσουμε επιτέλους πώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, τι πρέπει να τους δώσουμε ως κοινωνία. Ο δήμος Αθηναίων, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τα δημοτικά ιατρεία αλλά και μέσα από αυτές τις δράσεις, προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας, Μανόλης Καλαμπόκας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «Θέλουμε να δώσουμε το στίγμα μας και όλοι να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξη μιας πάθησης που μέχρι τώρα θεωρείται ταμπού. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει επιτέλους η κοινωνία να γνωρίσει τι είναι αυτές οι διαταραχές και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο».

“Οι δυνατότητες των ατόμων με αυτισμό, ποικίλλουν”

Η Νένη Περβανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την αναπτυξιακή και συμπεριφορική παιδιατρική και πρόεδρος της Εταιρείας Αναπτυξιακών Παιδιάτρων, εξηγώντας τι είναι ο αυτισμός ή η διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «νευραναπτυξιακή κατάσταση, υπάρχει δηλαδή από την αρχή της ζωής και διαρκεί για όλη τη ζωή του ατόμου. Είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που επηρεάζουν κυρίως την κοινωνική αλληλεπίδραση και επίσης παρουσιάζει επαναληπτικές συμπεριφορές και περιορισμένα ενδιαφέροντα. Οι δυνατότητες των ατόμων με αυτισμό, ποικίλλουν δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια και άνθρωποι που χρειάζονται πολύ λιγότερη βοήθεια.

Στην πραγματικότητα, είναι ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας, δηλαδή ο εγκέφαλος λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να μην προσανατολίζεται πάρα πολύ σε κοινωνικά ερεθίσματα και σε εκφράσεις του προσώπου, όπως είναι η βλεμματική επαφή, οι χειρονομίες και όλα όσα λέμε πέρα από τα λόγια». Η κ. Περβανίδου τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ανιχνεύσουμε νωρίς τα παιδιά που έχουν ενδείξεις για το φάσμα του αυτισμού, γιατί μπορεί κανείς να βοηθήσει στην πορεία, στη φυσική εξέλιξη. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί να γίνει πολύ λειτουργικό και να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητές του, αλλά και άλλες που θα το βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την κ. Περβανίδου, εκτιμάται ότι ο αυτισμός αφορά και στην Ελλάδα 1 στα 44 παιδιά που γεννιούνται, με αυξητικές τάσεις. Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα, και όπως λέει η κ. Περβανίδου, «ένας από τους στόχους της επιστημονικής κοινότητας είναι και η αναγνώριση των δυσκολιών. Δηλαδή, κάποια άτομα που μπορούν να βοηθηθούν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές τους, να έχουν την υποστήριξη και την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και γενικά την κατανόηση και την αποδοχή της νευροδιαφορετικότητας».

Γιούρκας και Μπασινάς δίπλα στα άτομα με αυτισμό

Παρόντες στον περίπατο ήταν και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), αλλά και ο Άγγελος Μπασινάς, εκπροσωπώντας τους «Legends 2004», δηλαδή την ομάδα των ποδοσφαιριστών που χάρισαν το Euro 2004 στην Ελλάδα. «Ήρθαμε και εμείς σε αυτή την εκδήλωση να περπατήσουμε όλοι μαζί. Είναι ένας τρόπος, ένα δείγμα της βοήθειας μας.

Τα άτομα με αυτισμό δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως άτομα με κάποιο πρόβλημα, γιατί κατά τη γνώμη μου, ουσιαστικά είναι άτομα με διαφορετικές δεξιότητες, είναι άτομα ξεχωριστά και πρέπει να βρούμε όσους περισσότερους τρόπους μπορούμε να τα εντάξουμε στην κοινωνία μας, στην καθημερινότητά μας, να τους βοηθήσουμε, να μας βοηθήσουν και να έχουμε μια άψογη συνεργασία. Κι εμείς θα είμαστε και ως δήμος Αθηναίων και ως τα παιδιά του Euro, θα είμαστε δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειαστούν» είπε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης.

Αλλά και ο Άγγελος Μπασινάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να θυμόμαστε τα άτομα με αυτισμό μόνο στις 2 Απριλίου. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες δράσεις, να τα εντάξουμε περισσότερο μέσα στην κοινωνία, γιατί βλέπουμε ότι μπορούν να εγκλιματιστούν 100% στα πράγματα που κάνει οποιοσδήποτε και πρέπει να τους δώσουμε μια βοήθεια παραπάνω κι εμείς, για να γίνουν πλήρες κομμάτι στην κοινωνία, στην οποία θα συμμετέχουν κι αυτοί από την πλευρά τους για να γίνουμε καλύτεροι όλοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments