Οικονομία

Πάσχα 2022: Το πρώτο τεστ της τουριστικής αγοράς

Πάσχα 2022: Το πρώτο τεστ της τουριστικής αγοράς
Πάσχα 2022: Πολύ κοντά στο πρώτο τεστ βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις γιορτές του Πάσχα να είναι από αυτές που αναμένουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις για να ενισχυθούν.

Ξεκάθαρα ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την Ευρώπη σε πάρα πολλά επίπεδα, με την πρώτη τουριστική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών. Ο λόγος για το Πάσχα του 2022, όπου για τους καθολικούς πέφτει φέτος στις 17 Απριλίου και θα κρίνει πολλά για την τουριστική περίοδο.

Από ότι φαίνεται, υπάρχει διάθεση για ταξίδι, αν και οι κρατήσεις έχουν μειωθεί λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα. Ένα από τα θετικά σημάδια είναι ότι η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις, πράγμα που φαίνεται από τις πτήσεις που είναι αυξημένες και έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Οι κρατήσεις υπάρχουν μεν, αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Υπάρχει πιθανότητα, η χρονιά να ξεκινήσει αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για κάποιους προορισμούς και όπως και το προηγούμενο διάστημα να κινηθεί με πολλαπλές ταχύτητες και last minute κρατήσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το νότιο κομμάτι της χώρας καταγράφονται πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Βορρά, όπου η απουσία Ρώσων και λοιπών τουριστών από γειτονικές χώρες φοβίζει ξενοδόχους και όλη την αλυσίδα αξίας που κινείται γύρω από τον τουρισμό.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η πορεία των κρατήσεων δείχνει ότι ο Μάιος θα κινηθεί στην Κρήτη με πληρότητες κοντά στο 40%, αν δεν επιδεινωθούν οι συνθήκες και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, δεδομένου ότι το σύνολο των κρατήσεων είναι ευέλικτες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Μακεδονία όμως, είναι μετά βίας το μισό, χωρίς να αποκλείεται από την άλλη μια τροφοδότηση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Για την συνέχεια η αισιοδοξία αυξάνει, χωρίς όμως να αποκλείει από το κάδρο την αβεβαιότητα που φέρνουν οι πολλαπλές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις και ο παράγοντας Τουρκία

Αντίστοιχη εικόνα «αισιοδοξίας, αλλά με αβεβαιότητες» δίνουν και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ξεκινούν φέτος το θερινό πτητικό τους πρόγραμμα νωρίτερα από ποτέ με περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις και αυξημένες χωρητικότητες.

Αισιόδοξος για την πορεία της Aegean την φετινή χρονιά, αν δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση των συνθηκών ή κάποιος νέος εξωγενής παράγοντας κρίσης, εμφανίστηκε για παράδειγμα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζοντας ότι η αεροπορική εταιρεία έχει περάσει το τεστ επιβίωσης και ευελπιστώντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία που γίνεται λόγος για ζημιές, τα στελέχη του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα επεσήμαναν ότι εξακολουθούν να επιχειρούν ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όσο και λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Οι σημαντικές αγορές

Οι ελπίδες στηρίζονται μέχρι στιγμής στην βρετανική αλλά και στην αμερικανική αγορά, αγορές που η διάθεση για ταξίδι και οι κρατήσεις δεν φαίνεται να έχουν καμφθεί από τον πόλεμο. Να θυμίσουμε ότι και οι δύο χώρες αποτελούν τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα με υψηλή μέση δαπάνη.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr η διάθεση για ταξίδι παραμένει ισχυρή με τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω πανδημίας να ωθούν τους Βρετανούς να περιορίζουν άλλες δαπάνες, όχι όμως τις ταξιδιωτικές.

Όσο για την αμερικανική αγορά ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός μαρτυρά ισχυρή παρουσία επισκεπτών από τη Β. Αμερική στην χώρα, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει ασφαλής προορισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υποδέχεται φέτος πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού νωρίτερα από ποτέ ενώ για το φετινό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί αριθμός – ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι, αν οι προβλέψεις επαληθευτούν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες προκύψουν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία και ενδεχομένως Πολωνία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments