Ελλάδα

Φράγμα Πηνειού: Το εκπληκτικό έργο που αντέγραψε τον μύθο του Ηρακλή [vid]

Φράγμα Πηνειού: Το εκπληκτικό έργο που αντέγραψε τον μύθο του Ηρακλή [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: localguidesconnect

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σημαντική πρωτιά που κατέχει. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο φράγμα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σημαντική πρωτιά που κατέχει. Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο φράγμα στην Ευρώπη. Αυτό βρίσκεται στο Νομό Ηλείας.

Η Λίμνη Πηνειού (Καραμανλή) είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό και έκτασή της είναι 19,895 τ.χλμ και είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου.

Το φράγμα άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 επί θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το έργο παραδόθηκε το 1968 και γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί το όνομα του.

Πηγή έμπνευσης για την σύλληψη αυτής της ιδέας και την υλοποίηση αυτού του έργου στάθηκε ένας από τους μύθους του Ηρακλή και πιο συγκεκριμένα αυτός με τους στάβλους του Αυγεία.

Με τον εμπλουτισμό του φράγματος με νερό εγκαταλείφθηκε το χωριό Ξενιές, που βρισκόταν στον πυθμένα της υπό δημιουργίας λίμνης, αλλά και οι οικισμοί Παλαιοχώρα, Αγία Άννα και Σούλι.

Βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα, 20χλμ. περίπου από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας.

Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων κατά μήκος του άξονα Λάππα-Αμαλιάδα-Καρδαμά, ενώ είχε εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.

Παρόλα αυτά και ενώ έχουν περάσει 60 χρόνια από την δημιουργία του φράγματος η τεχνητή λίμνη Πηνειού, το φράγμα του Πηνειού καθώς και η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και την Αρχαία Ήλιδα στερούνται παραμικρής προβολής και κυριολεκτικά παρακμάζουν ενώ οι εγκαταστάσεις του φράγματος είναι έρμαιο σε λεηλασίες και βανδαλισμούς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments