Διεθνή

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες από την φρίκη στην Μπούσα

Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες από την φρίκη στην Μπούσα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ουκρανία: Την διεθνή κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν τον φρικτό θένατο που βρήκαν εκατοντάδες άμαχοι.

Την κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εικόνες θηριωσίας στην Μπούσα της Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες από την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies φέρονται να δείχνουν μία τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησίας, στο σημείο δηλαδή όπου έχει εντοπιστεί ένας ομαδικός τάφος. Αξίζει να σημειωθεί το αυστηρό μήνυμα Ζελένσκι μετά την επίθεση.

Η Maxar Technologies, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανασκαφής για ομαδικό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβάνοχο των Αγίων Πάντων έγιναν ορατά στις 10 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της Maxar

«Πιο πρόσφατη λήψη στις 31 Μαρτίου δείχνει τον (ομαδικό) τάφο, με μια τάφρο μήκους περίπου 45 ποδιών (σχεδόν 14 μέτρα), στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία», ανακοίνωσε η Maxar. Οι εικόνες φρίκης και αποτροπιασμού από τη Μπούσα στην Ουκρανία, που κάνουν το γύρο του κόσμου, έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Εκατοντάδες πτώματα αμάχων -πολλοί με δεμένα χέρια- στη μέση του δρόμου, με σημάδια βασανιστηρίων και πολλά εξ αυτών με πυροβολισμούς στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ένδειξη εκτέλεσης. Ολα αυτά μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Κίεβο…

«Βρήκαμε ομαδικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια δεμένα… Με τρύπες από σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σεργκέι Νικιφόροφ, στο BBC. Μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν Τσετσένους μαχητές ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις.

Μπούσα: 410 πτώματα αμάχων ως τώρα

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα 410 ανθρώπων στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, τις οποίες ανακατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, αρχίζει και αποκαλύπτει πιο έντονα τις απώλειες που προκλήθηκαν σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Οι εικόνες με πτώματα στους δρόμους στην πόλη Μπούσα είναι ενδεικτικές.

Ukrainian servicemen attach a cable to the body of a civilian while checking for booby traps in the formerly Russian-occupied Kyiv suburb of Bucha, Ukraine, Saturday, April 2, 2022. As Russian forces pull back from Ukraine’s capital region, retreating troops are creating a “catastrophic” situation for civilians by leaving mines around homes, abandoned equipment and “even the bodies of those killed,” President Volodymyr Zelenskyy warned Saturday.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία

Από τη μεριά της, η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και αναφέρει πως πρόκειται για προβοκάτσια, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να εκφράσει την αποτροπιασμό και την κατακραυγή της για όσα έχουν καταγράψει οι φωτογραφικοί και τηλεοπτικοί φακοί.

Τον αριθμό των 410 νεκρών στις περιοχές γύρω από το Κίεβο ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Παράλληλα, οι εισαγγελείς της χώρας ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία, καθώς ήδη έχουν εξεταστεί 140 σοροί.

Ουκρανία: Πολλά ακόμη τα πτώματα που δεν έχουν βρεθεί στις περιοχές γύρω από το Κίεβο

«410 πτώματα νεκρών αμάχων απομακρύνθηκαν από τα απελευθερωμένα εδάφη» γύρω από την πρωτεύουσα και οι ιατροδικαστές «εξέτασαν ήδη τα 140», είπε η εισαγγελέας, μιλώντας σε εκπομπή που αναμεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Ουκρανίας.

Η Βενεντίκτοβα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναμφίβολα πολλά πτώματα που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Οι εισαγγελικές Αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.

Μόνο στην Μπούσα, περίπου 300 άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικούς τάφους, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος πήγε την Κυριακή 3 Απριλίου στην Μπούσα, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός. «Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 300 σκοτώθηκαν», επισήμανε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments