Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Η ΕΕ εστιάζει στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων – Τι προτείνει

Επισιτιστική κρίση: Η ΕΕ εστιάζει στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων – Τι προτείνει

Πηγή Φωτογραφίας: thepoultrysite/bilaterals

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια - Μεταξύ των προτάσεων για αύξηση της παραγωγής και η "χαλάρωση" περιβαλλοντικών κανόνων

Η αύξηση της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργία της ΕΕ, ο οποίος εξήγησε πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να το κάνουν αυτό μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Στην ομιλία του στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Janusz Wojciechowski έμεινε σταθερός στις πεποιθήσεις του ότι το μπλοκ πρέπει να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων, παρά το γεγονός ότι καθησύχασε τους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Πρέπει να δράσουμε με αυτά τα μέτρα βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική προσιτότητα τώρα», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά τη διάρκεια του έτους ή στο εγγύς μέλλον», είπε .

Είναι «απλώς συνετό να υποστηρίζουμε τους αγρότες μας να παράγουν περισσότερα τρόφιμα όσο μπορούν».

Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να το επιτύχουν αυτό, ο Επίτροπος προσέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ενέργειες που προβλέπονται από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Σχεδιασμός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υπό το πρίσμα του πολέμου

Συγκεκριμένα, ο Wojciechowski κάλεσε τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τα «νέα γεωπολιτικά πλαίσια τους» στα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ).

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή έστειλε επιστολές παρατήρησης στα 19 κράτη μέλη που υπέβαλαν εγκαίρως τα σχέδιά τους. Η επιστολή εστιάζει στα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε σχεδίου, προτείνοντας τομείς προς βελτίωση.

Αυτές οι επιστολές ενθάρρυναν επίσης τις χώρες της ΕΕ να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για την ενίσχυση στοιχείων της ανθεκτικότητας και της αυτοδυναμίας του κλάδου υπό το φως του πολέμου.

«Αυτά τα σχέδια ήταν σχέδια εν καιρώ ειρήνης. Και τώρα είναι καιρός πολέμου», εξήγησε.

Ως εκ τούτου, αυτά τα σχέδια θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανθεκτικότητα των γεωργικών τομέων, εξήγησε.

«Πλέον αναμένουμε από τα 19 κράτη μέλη να εξετάσουν τις παρατηρήσεις και να υποβάλουν μια αναθεωρημένη έκδοση των σχεδίων», εξήγησε ο Επίτροπος.

Χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανόνων για αύξηση της παραγωγής

Ωστόσο, το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη μπορεί να ερμηνευθεί από τα κράτη μέλη, αν και η Επιτροπή έχει προηγουμένως διατυπώσει αρκετές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής βιοαερίου.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή είναι η χαλάρωση των κανόνων για διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει μια παρέκκλιση που επιτρέπει στους αγρότες να φυτεύουν καλλιέργειες σε περιοχές με οικολογική εστίαση.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, πρόκειται για μια «εξαιρετική και προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών σε αγρανάπαυση φέτος, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο των πράσινων πληρωμών για τους αγρότες», είπε ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εμπορικές προοπτικές της Επιτροπής , αυτά τα νέα μέτρα αναμένεται να αυξήσουν τη χρησιμοποιήσιμη γη για την καλλιέργεια σιτηρών, επηρεάζοντας θετικά την παραγωγή της ΕΕ για αροτραίες καλλιέργειες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούν άλλες ευελιξίες για να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες απαιτήσεις εισαγωγής που σχετίζονται με φυτοφάρμακα για ζωοτροφές.

Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια, τα οποία προκάλεσαν επίσης αναστάτωση στις ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών.

«Εξετάζουμε τέσσερα εκατομμύρια εκτάρια που θα παραμεριστούν το επόμενο έτος. Είναι πράγματι κάτι που πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε η κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Κριστίν Σνάιντερ  ενώ ο αριστερός Λουκ Φλάναγκαν ζήτησε εκτίμηση των επιπτώσεων από μία τέτοια παρέκκλιση.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες, ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι, κοιτάζοντας προς το μέλλον, αυτή «μπορεί να μην είναι μια εφάπαξ λύση μόνο για φέτος», αλλά τόνισε ότι το μέτρο είναι «προφανώς απαραίτητο».

«Θα πιέσω και θα επιμείνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της ασφάλειας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «θα παρακολουθεί την κατάσταση [και] ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες νέες ανάγκες».

Ενεργοποίηση του ταμείου κρίσης

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή ενεργοποίησε το αποθεματικό της ταμείο κρίσης για πρώτη φορά, υιοθετώντας έκτακτα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει άμεσα τους αγρότες που πλήττονται περισσότερο από το υψηλότερο κόστος των εισροών και το κλείσιμο των εξαγωγικών αγορών.

Τα κράτη μέλη μπορούν κατ’ εξαίρεση να επιλέξουν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους.

Η Επιτροπή θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη να καταβάλλουν εκ των προτέρων αυξημένες άμεσες πληρωμές της ΚΓΠ για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ταμειακών ροών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Για να ρίξει το μπαλάκι, ο ευρωπαίος επίτροπος προέτρεψε τους ευρωβουλευτές αρμόδιους για τη γεωργία να ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους στην επιτροπή προϋπολογισμού να συμφωνήσουν για την ενεργοποίηση το συντομότερο δυνατό, ώστε τα κράτη μέλη να αρχίσουν να λαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Πρόσθεσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «θα πρέπει να εξετάσει νέες προσεγγίσεις» εάν η κρίση συνεχιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments