Lifestyle

Ο Ed Sheeran κερδίζει την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων για το Shape of You

Ο Ed Sheeran κερδίζει την υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων για το Shape of You

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter - edsheeran

Ο Ed Sheeran κέρδισε μια δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα της μεγάλης επιτυχίας Shape of You το 2017.

Ένας δικαστής έκρινε την Τετάρτη ότι ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός δεν έκλεψε το τραγούδι του 2015 Oh Why του Sami Chokri. Ο Chokri, ένας grime καλλιτέχνης που ερμηνεύει με το όνομα Sami Switch, είχε ισχυριστεί ότι το άγκιστρο “Oh I” στο κομμάτι του Sheeran ήταν “εντυπωσιακά παρόμοιο” με το δικό του  ρεφρέν “Oh Why”.

Μετά την απόφαση, ο Sheeran είπε ότι τέτοιοι «αβάσιμοι» ισχυρισμοί «είναι πολύ συνηθισμένοι».

View this post on Instagram

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι υπάρχει πλέον μια κουλτούρα “όπου μια αξίωση γίνεται με την ιδέα ότι ένας διακανονισμός θα είναι φθηνότερος από την προσφυγή στο δικαστήριο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει βάση για την αξίωση”.

Και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά επιζήμιο για τη βιομηχανία της σύνθεσης τραγουδιών. Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές νότες και πολύ λίγες συγχορδίες που χρησιμοποιούνται στην ποπ μουσική.

“Σύμπτωση είναι βέβαιο ότι κυκλοφορούν 60.000 τραγούδια κάθε μέρα στο Spotify. Αυτό είναι 22 εκατομμύρια τραγούδια το χρόνο και υπάρχουν μόνο 12 νότες που είναι διαθέσιμες.”

Το Shape of You ήταν το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι το τραγούδι που έχει ακουστεί τις περισσότερες φορές στο Spotify

Ο δικαστής Antony Zacaroli έκρινε ότι ο Sheeran δεν είχε «ούτε σκόπιμα ούτε υποσυνείδητα αντιγράψει» το τραγούδι του Chokri.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν «ομοιότητες μεταξύ της φράσης μιας γραμμής» στο Shape of You και στο Oh Why, αλλά είπε ότι «τέτοιες ομοιότητες είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης για μια πιθανή παραβίαση» των πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments