Διεθνή

Γαλλικές εκλογές 2022: Μακρόν – Λε Πεν στον β’ γύρο – Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες

Γαλλικές εκλογές 2022: Μακρόν – Λε Πεν στον β’ γύρο – Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες

Πηγή Φωτογραφίας: twitter-nexta

Με ένα προβάδισμα περίπου 5 μονάδων του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με τα exit polls, οι δυο τους θα "μονομαχήσουν" στις 24 Απριλίου για τη γαλλική προεδρία - Πώς όμως διαμορφώνεται οι "συμμαχίες" ενόψει του β' γύρου - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μετά από ένα θρίλερ που εξελίχθηκε, αφού προηγήθηκαν, ανεπίσημα exit poll που ήθελαν σχεδόν στο ίδιο ποσοστό τον Γάλλο πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λε Πεν, οι δύο περνούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου, με μία διαφορά της τάξης των περίπου 5 μονάδων.

Τα Exit Polls

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα επίσημα exit polls έδειξαν επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν με 28,1%, με τη Μαρίν Λεπέν να περνά στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 23.3%.

Σύμφωνα με τις συνήθως ακριβείς εκτιμήσεις που βασίζονται σε ψήφους ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος εκλογικών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος επικρατεί οριακά της αρχηγού του ακροδεξιού Rassemblement National, συγκεντρώνοντας περίπου 28,6%-28,1% των ψήφων έναντι της 24,4- 23,3%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Οι “συμμαχίες” του β’ γύρου – Τι στάση παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

“Μαύρο” στη Λε Πεν από Μελανσόν

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ… Δεν πρέπει να στηρίξετε τη Λεπέν… Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του στους υποστηρικτές του την Κυριακή.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop εκτίμησε ότι ο Melenchon θα κέρδιζε το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Σε ψήφο κατά της αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National καλούν όλοι οι υποψήφιοι που κατήλθαν με αξιώσεις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, πλην του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ.

Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν.

«Να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος»

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

“Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν”, δήλωσε.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν»

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Λεπέν θα στηρίξει ο Ζεμούρ

Ο ακροδεξιός Ζεμούρ θα καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 24 Απριλίου, δήλωσε την Κυριακή η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ.

Η Μαρεσάλ, μια δημοφιλής φιγούρα στους κόλπους των συντηρητικών, υποστήριξε τον Ζεμούρ έναντι της θείας της στον πρώτο γύρο.

Οι πρώτες δηλώσεις των δύο “μονομάχων” του β’ γύρου

Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Έκκληση στους Γάλλους να τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ για τον πρώτο εκλογικό γύρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, ο διάλογος που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικός για τη Γαλλία και την Ευρώπη και ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα καμπάνια από τον βορρά. 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους τέσσερις υποψηφίους για την γαλλική προεδρία που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, την Αν Ινταλγκό, την Βαλερί Πεκρές, τον Φαμπιέν Ρουσέλ και τον Γιανίκ Ζαντό.

«Καλώ όλους όσοι με στήριξαν να υπερβούν τις διαφορές για να συσπειρωθούμε σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης υπέρ της Γαλλίας» σημείωσε ο Μακρόν.

Κάλεσε επισήμως τους συμπολίτες του ανεξαρτήτως επιλογής στον πρώτο γύρο να τον στηρίξουν. Τόνισε ότι ορισμένοι εξ αυτών θα το πράξουν για να βάλουν εμπόδιο, φραγμό στην άκρα δεξιά, επισημαίνοντας την επιλογή του Μελανσόν.

«Τείνω χείρα φιλίας σε όσους θέλουν να εργαστούν υπέρ της Γαλλίας για να χτίσουμε μαζί μία κοινή δράση υπέρ του έθνους μας τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μαρίν Λε Πεν:  Αυτό που διακυβεύεται στις 24 Απριλίου είναι κοινωνική επιλογή

Τις πρώτες  δηλώσεις της έκανε η Μαρίν Λε Πεν μετά την ανακοίνωση των exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, όπου αναδείχθηκε, 2η σύμφωνα με τα επίσημα exit poll και περνάει στον 2ο γύορ μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν,στις 24 Απριλίου. «Μετά τον δεύτερο γύρο, θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων των Γάλλων. Από την ψήφο σας εξαρτάται η πρωτοκαθεδρία της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, η ισότητα ανδρών και γυναικών», είπε η Μαρίν Λεπέν.

«Θα κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης. Θα ελέγξω τη μετανάστευση», είπε επίσης η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Θα γίνω η πρόεδρος όλων των Γάλλων αν εκλεγώ στον δεύτερο γύρο» τόνισε ειδικότερα και έθιξε τα βασικά σημεία της ατζέντας της με τα οποία πορεύτηκε για την κάλπη, συμπεριλαμβανομένου του αυστηρού ελέγχου της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της αστυνόμευσης.

Υπό τους ήχους των υποστηρικτών της που φώναζαν «θα νικήσουμε», υποσχέθηκε να «βάλει τάξη στη Γαλλία μέσα σε πέντε χρόνια».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο

Εξίσου αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ του Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του TF1

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments