Nέα της αγοράς

Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον συμφωνημένο στόχο»

Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον συμφωνημένο στόχο»

Πηγή Φωτογραφίας: 1 Voice - Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής

Ρέγκλινγκ: «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία όμως ανακάμπτει έντονα μετά την πανδημία»

Η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον συμφωνημένο στόχο, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο” και στο Capital.gr, ο Κλάους Ρέγκλινγκ βάζει με αυτόν τον τρόπο τέλος στις όποιες προσδοκίες της Αθήνας για νέα σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση το 2023.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

“Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία όμως ανακάμπτει έντονα μετά την πανδημία. Το πόσο θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ήδη βλέπουμε, θα αποδυναμώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα και τις νέες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη φέτος.” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρέγκλινγκ στο Φόρουμ των Δελφών: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

Στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε από το φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η δομή του είναι καλύτερη από των άλλων χωρών» ενώ εξήγησε πως η μέση ωριμότητα του ελληνικού χρέους είναι 20 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τα 8-9 χρόνια, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνονται και τα επιτόκια.

Ο κ. Regling χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ανάπτυξη των επόμενων ετών, επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο, γιατί η οικονομία έλαβε μεγάλη ώθηση από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μπορούν να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments