Πολιτική

Ελένη Δουνδουλάκη στο pagenews.gr: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Expo 2020 Dubai

Ελένη Δουνδουλάκη στο pagenews.gr: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Expo 2020 Dubai

Πηγή Φωτογραφίας: Anthony Fleyhan/Expo 2020 Dubai

Η Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού γράφει στο pagenews.gr για την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Expo 2020 Dubai

Πριν λίγες ημέρες, η Expo 2020 Dubai, η μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση με συμμετοχή 192 χωρών, ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα έλαβε μέρος με εθνικό περίπτερο σε κομβικό σημείο της έκθεσης και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα του αύριο, παρουσιάζεται σήμερα».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε δυναμικό «παρών» στη διοργάνωση με τη συμμετοχή του στο ελληνικό περίπτερο αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο Greek National Day, όπου επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Άξονας της παρουσίας του ΥΠΠΟΑ ήταν η προβολή της σύζευξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την σύγχρονη δημιουργία. Εμβληματικά – αλλά και λιγότερο γνωστά – έργα τέχνης από μουσεία της χώρας μας προβλήθηκαν μέσω του Culture Path. Το διαδραστικό αυτό «μονοπάτι πολιτισμού», πλήρως ψηφιοποιημένο, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς με την αξιοποίηση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας «συναντήθηκαν» και «συνομίλησαν» με  έργα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Η σύζευξη αυτή υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα και κατά τον εορτασμό της Greek National Day. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσέφερε, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άγαλμα της Κόρης του Ευθυδίκου (περ. 480 π.Χ.), ακριβές αντίγραφο γλυπτού που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο και τον Σεΐχη Nahayan Bin Mubarak Al Nahayan – Minister of Tolerance and Co-Existence & Commissioner General of Expo 2020 Dubai. Ακολούθησε performance σύγχρονου χορού με την υπογραφή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ε.Λ.Σ.), σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ε.Λ.Σ. και χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, Διευθυντή του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ.

Την συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ συμπλήρωσε η προβολή βίντεο από τον επιτυχημένο θεσμό «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». Έναν νέο θεσμό, ο οποίος ξεκίνησε το 2020 και με πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας μας συνδέει το παρελθόν με το παρόν της σύγχρονης δημιουργίας.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη τη βαρύτητα που αποδίδει στο σύγχρονο πολιτισμό. Η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού, εξάλλου, ήταν μια στρατηγική πολιτική επιλογή, με στόχο αυτός να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που του αξίζει, παράλληλα με τη μεγάλη σημασία που πάντα αποδίδεται στην πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ολοκληρωμένη προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Expo 2020 Dubai. Άλλωστε, οι παγκόσμιες εκθέσεις World Expos, προσφέρουν μια διεθνή πλατφόρμα εξωστρέφειας και μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασης σε παγκόσμια κλίμακα των καινοτομιών αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτει η κάθε χώρα για το σήμερα και το αύριο.

*Η Ελένη Δουνδουλάκη είναι Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments