Διεθνή

Υποβάθμισε τη Ρωσία η S&P – Αθέτησε πληρωμή ομολόγου

Υποβάθμισε τη Ρωσία η S&P – Αθέτησε πληρωμή ομολόγου
Σε δεινή θέση βρίσκεται η οικονομία της Ρωσίας, μιας και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι αθέτησαν πληρωμή ομολόγου

Σε δεινή θέση βρίσκεται η οικονομία της Ρωσίας, μιας και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι αθέτησαν πληρωμή ομολόγου. Παράλληλα είχαν χάσει και τη πληρωμή τόκων, που έπρεπε να δίνει τον προηγούμενο μήνα και αυτό σημαίνει πως κλοιός των δυτικών κυρώσεων… στενεύει.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε από την Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων, όπου αυτό συνέβη μετά  την αποτυχία της κρατικής εταιρείας των σιδηροδρόμων να καταβάλει πληρωμή στους επενδυτές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περίοδος χάριτος 10 ημερών.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια που ασφαλίζουν το χρέος της εταιρείας έναντι αθέτησης υποχρεώσεων και οι κάτοχοι θα περιμένουν τώρα να δουν το ποσό που θα καταβληθεί.

Ρωσία

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας ρωσικός ομολογιακός τίτλος χαρακτηρίζεται επίσημα ως χρεοκοπημένος από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας και στο ενδεχόμενο να αθετηθεί η πληρωμή τους. Την προηγούμενη εβδομάδα πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποπληρωμή υποχρεώσεων της προς ξένους ομολογιούχους σε ρούβλια.

Η απόφαση να γίνει η καταβολή σε ρωσικό νόμισμα ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να μπλοκάρει τις αμερικανικές τράπεζες από το να διαχειρίζονται πληρωμές σε δολάρια από τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό μπλοκαρίστηκε η πληρωμή τόκων για ομόλογα σε δολάρια, ύψους 649 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υποβάθμιση από τη S&P

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την ικανότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος, σηματοδοτώντας αυξανόμενες προοπτικές ότι η Μόσχα σύντομα θα χρεοκοπήσει για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η S&P Global Ratings εξέδωσε την υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αργά την Παρασκευή, αφού η Ρωσία κανόνισε να πραγματοποιήσει πληρωμές ξένων ομολόγων σε ρούβλια RUBUSD, -5,17% τη Δευτέρα, όταν έληξαν σε δολάρια. Είπε ότι δεν περίμενε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατρέψει τα ρούβλια σε δολάρια εντός της επιτρεπόμενης περιόδου χάριτος των 30 ημερών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments